Saturday, September 29, 2007

IVECO

IVECO
DOĞRU BİLDİĞİMİZ YANLIŞLAR




DOĞRU BİLDİĞİMİZ YANLIŞLAR


1. Antifriz sadece kışın ilave edilir. YANLIŞ!
Antifrizin görevi sadece motor soğutma sıvısının donmasını engellemek değil, aynı zamanda soğutma sisteminde bulunan boruların, motor bloğunun, silindir başlığının, kalorifer peteklerinin paslanmasını önlemektir. Paslanma ise sadece kışın değil her zaman devam eden ve ağır hasarlara sebep olabilecek bir reaksiyondur. Dolayısı ile her yıl soğutma suyunu komple değiştirmek ve uygun oranda antifriz koymak gerekir.

. : L A B O R . T E K N i K : . | Medical Instruments and Chemical Substances | +90224.221 5599

. : L A B O R . T E K N i K : . Medical Instruments and Chemical Substances +90224.221 5599: "Chem PureKIM-MEG/01CP1 LTChem PureKIM-MEG/01CP1 LT"

Kimetsan Kimya Grubu

Kimetsan Kimya Grubu

Monday, September 24, 2007

Kullanma Kılavuzu





* Bozuk zeminde yüksek hız yapılmaması.

* Araca uygun olmayan yüklemeden kaçınılması.

* Lastiklerin mümkünse her kullanımdan önce kontrol edilmesi, lastiğe batan herhangi bir yabancı maddeden arındırılması.

* Ağır yükle yüksek sürat yapılmaması.

* Lastik imalinde kullanılan karışımların kimyasal yapısının zaman içerisinde değişmesinin yanı sıra havadaki ozon, Güneş ve florasan ışığı gibi dış etkenlerin etkisiyle uzun dönemde lastiğin mekanik özelliklerinde bir azalma olacağından, üretildiği tarih üzerinden 5 yıl geçen iç ve dış lastiklerin dikkatle kontrol edilip kullanılması eğer üzerinde çatlağa benzer yoğun çizgiler oluşmuşsa söz konusu lastiğin kullanılmaması.

(Üretim tarihi lastiğin üzerinde genellikle bir grub harf ve rakam demeti şeklinde verilir Örneğin CX9P 32Y 4400 gibi. Burada üretim tarihi 4400 rakamı olup son iki rakam 2000 yılını, ilk iki rakam 2000 yılının 44. haftasını ifade etmektedir.)

* Bijon somunlarının sıkılılığının düzenli olarak kontrol edilmesi.

* Araç üreticisi tarafından onaylanmış ebattaki lastik ve jantların kullanılması.

* Hasar görmüş veya herhangi bir nedenden dolayı hava basıncı çok azalmış olan lastikle, sürüşe devam edilmemesi.

* Orjinal lastiğin yük taşıma ve hız sınırının altındaki yük ve hız sınırı değerlerine sahip olan lastiklerin kullanılmaması (Aşağıda yük ve hız endeksleri tabloları verilmiştir.)

* Lastik şişirme basınçlarının haftada bir lastik soğukken kontrol edilmesi, basınç düşmüşse, uygun seviyeye getirilmesi. Lastiğe araç katalogunda belirtilen hava basıncının uygulanması.

* Aracı sürerken zemindeki çukur ve tümseklere dikkat edilmesi.

* Ani ve sert frenden kaçınılması.

* Lastiğin üzerinde belirtilen hız ve yük limitlerinin hiçbir şekilde geçilmemesi
* Aracın dört lastiğinin de aynı, yapı ve desende olması.

* Söküp takma işlemini mutlaka otomatik makinelerle yapılması, bu esnada arap sabunu ve benzeri kaydırıcı maddelerin kullanılması (Petrol, petrol ürünleri, deterjan vb kimyasallar kaydırıcı madde olarak kullanılmamalıdır.)

* Aracın mekanik düzenleri belirli aralıklarla kontrolden geçirilmelidir. Yeni lastik kullanılmış lastik ile yan yana takılmamalıdır. Aracın çalıştığı yol ve zemin tipine uygun yapıda ve sırt desenindeki lastiklerin seçilmesi gerekir.

* Lastiklerinizi taş,metal, cam, ve benzeri cisimler ile kaldırım kenarlarına ve kesici yüzeylere sürtmekten kaçınınız.

* Yollarda olabilecek kasis ve çukurlara yavaş giriniz.

* Lastiklerinizin Petrol ve petrol türevleri ve kimyasal maddeler ile temas etmesini engelleyiniz.

* Lastiklerinizin diş derinlikleri emniyet sınırına ( Binek grubu için yaklaşık 1,6 mm., kamyonet ve kamyon grubu için 3 mm.' dir ) gelmiş ise lastiklerinizin mutlaka yenisi ile değiştiriniz.

* Kış Mevsimi için üretilen özel kış lastiklerinin hız sınırı, orjinal lastiğin hız sınırından düşük olabileceğinden kış mevsimi dışında kullanılmaya devam edilmesi halinde hız sınırınızı bu lastiğe göre ayarlayınız.Ayrıca kış lastiklerinin sıcak havalarda kullanılması lastiğin ömrü ve kullanım konforu açısından sorunlar çıkarabilir.

Unutmayınız ki ! Bu kılavuzda yer alan bilgiler genel mahiyette bilgilerdir. İhtiyaç duyulabilecek ilave bilgiler için Şirketimize başvurunuz.
Lastikler aracınızın yol ile temasını sağlayan ve aracınızın motorundan aldığı gücü yola
aktaran en önemli aktarma organı olup, can ve mal güvenliğiniz açısından yukarıdaki bilgilere uyulması gerekir.
Bu hususlara uyulmaması sonucu oluşabilecek sorunlar lastiklerin garanti kapsamı dışında kalmasına sebep olur.

Lastikten kaynaklanan kazalar

Taşıt kusurlarından kaynaklanan kazalar genelde rot çıkması, fren ve lastik patlaması, aks kırılması gibi sebeplerden meydana gelmektedir.
(TÜRKİYE’ DEKİ TRAFİK KAZALARININ OLUŞMA SEBEPLERİNİN ARAŞTIRILMASI VE ESKİŞEHİR-BOZÜYÜK KARAYOLUNUN GEOMETRİK STANDARTLARININ YOL GÜVENLİĞİ İLE OLAN İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ
Erkin KARADAYI, Anadolu Üniversitesi Porsuk Meslek Yüksekokulu / ESKİŞEHİR)



Bu kampanyalardan birincisi 5-26 Mart 2004 tarihleri arasında yürü¬tülen, ve ana sloganı Hayatınız Kaymasın! olan “Lastik ve Yol Tutuş” kampanyasıdır. Kampanyanın hedef kitlesi otomobil sürücüleriydi.
Kampanya çalışmaları sırasında trafik ekiplerince Mart 2004 süre¬since gerçekleştirilen ve 36.000 araçta yapılan lastik diş derinliği sayı¬mında; sürücülerimizin % 74’ünün kış mevsiminde dahi yaz tipi lastik kullandıkları, sayıma konu olan araçların % 31,8 inin lastik diş derinlik¬lerinin ise risk düzeyi olan ve değiştirilmesi tavsiye edilen 3 mm. nin altında olduğu belirlenmiştir.

(II. TRAFİK ŞURASI ,AÇILIŞ KONUŞMALARI,Abdullah BOLCU,Trafik Hizmetleri Başkanı, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı)


Araç bakımlarının zamanında yaptırılmaması, eskimiş lastiklerle yola çıkılması, kazaların diğer nedeni olarak ortaya çıktı. 430 araç lastik patlaması nedeniyle kaza yaparken, fren patlaması nedeniyle 135 kaza meydana geldi. İstatistikler araçlardaki küçük hataların bile kazaya neden olabildiğine işaret ettiler. 1998 ve 1999 yıllarının ilk altı aylarında vites bozuklukları 21, direksiyon bozuklukları 25, bozuk cam sileceği 3 kazaya neden oldu.
(http://64.233.169.104/search?q=cache:RyYBlevfcmIJ:med.ege.edu.tr/~hanci/rukix.htm+KARAYOLU+TRAF%C4%B0K+KAZA+%C4%B0STAT%C4%B0ST%C4%B0KLER%C4%B0+LAST%C4%B0K+PATLAMASI&hl=tr&ct=clnk&cd=24&gl=tr)

RunOnFlat - RunOnFlat Patlasa da Gidebilen İlk Lastik

RunOnFlat/Patlasa da Gidebilen Lastik: Lastik tarihinde bir devrim

Bütün sürücülerin korkulu rüyasıdır: Oğlunuzun büyük futbol maçına, kızınızın mezuniyet törenine veya kariyerinizi etkileyecek toplantıya giderken bir felaket oluyor ve otoyolda lastiğiniz iniyor. Goodyear'ın devrim niteliğindeki RunOnFlat teknolojisiyle, bu korkulu rüya tarihe karışacak. Araçlar, RunOnFlat teknolojisine sahip lastiklerle, delinme veya patlamadan sonra 80 kilometreye kadar ilerlemeye devam edebilecekler. Bu nedenle, nereye gittiğiniz artık önemli değil; Goodyear'ın RunOnFlat Teknolojisi, sizi gitmek istediğiniz yere kesinlikle götürecektir.


  • Hatalı Sollama !

    Hatalı Sollama !

    Avrupa Birliği’ne girmek için yoğun şekilde devam eden bürokratik görüşmelerde önümüze çeşitli uyum paketleri konmakta.Toplumların karşılıklı iş birliği ile iç içe yaşayabilmeleri için yaşam standartlarının asgari müşterekte buluşması gerekmektedir. Bu topluluğun bizi kabul etmesi için aşılması gereken en büyük engellerden bir kültürel farklılıklardır. Ayrıca insan hakları da en ön sırada yer almaktadır. Yaşam hakkına bu denli önem veren bir topluluğa, yılda 10 bin vatandaşını trafik terörü altında kurban eden bir toplumun kabul edilmesini beklemek hayal olmaz mı?

    Düşünün bir kere, trafik kazalarında sizden 1520 kat daha fazla ölümlü kazaların olduğu bir trafikte otomobil kullanmayı kim ister? Aceleci, sabırsız ve karşı tarafın hakkını hiçe saydığımız için yılda 10 bin kadar vatandaşımız trafik kazalarında ölürken, bir o kadarı da sakat kalarak kalbimizde derin yaralar açıyor. Biz bu haberleri TV kanallarında izleyip, kendimizi trafik kazalarında Avrupa Şampiyonu ilan ediyoruz. İnanılacak gibi değil! Tüm bunlar yaşanırken halen çeşitli yollardan güvenli otomobil kullanmanın önemini anlatmaya çalışıyoruz.

    Trafikte otomobil kullanmak bir takım oyunudur. Oyuncuların bu oyunu kurallarına göre oynamak ve karşı tarafa saygılı olmak gibi bir mecburiyetleri vardır. Bu oyunun kurallarına uyulmaması halinde ölüme kadar varan cezaları; oyuncular hem kendilerine, hem de hiç suçu olmayan diğer insanlara vermektedirler. Sonuç, hayat boyu yaşanacak büyük bir vicdan azabıdır. Trafik kazalarının oluş nedenleri arasında, birinci olarak sürücü hatası, ardından yol şartları, otomobilin teknik şartları ve son olarak da hava şartları olarak dört ana başlık söyleyebiliriz.

    Sürücü faktörü uzun ve ciddi bir eğitim süresi gerektirir ki bu da bugün ele alınırsa, 15 yıl sonra istenen düzeye gelir ve trafik kültürü oluşur. Bu kültür ancak zorunlu eğitimle gerçekleşir. Ölümcül kazaların yaşandığı şehirlerarası yollar için acilen yeni kurallar getirilerek revize edilmesi gerekir. Güvenlik şeritlerinin, daha hızlı araçlara yol verilmesi için, ağır vasıtalar tarafından kullanılmasının mecburi hale getirilmesi şarttır.

    Sizlere güvenli sürüş bilgilerini vermeden önce emniyetli yol şartlarının oluşması ve kaza sayısının azalması yönünde alınacak acil önlemleri ilgililere hatırlatmak istiyorum. Genelde hatalı sollama neticesinde oluşan, hatta katliam olarak değerlendirilen ölümlü kazalar yaşanmaktadır. Bu tür kazalar genellikle şehirlerarası tek şeritli yollarda gerçekleşmekte ve toplu ölümlerle neticelenmektedir.

    Son dönemde trafik ekiplerinin yoğun radar kontrolü ile ölüm oranı azalsa da, kaza sayısında bir azalma görülmemektedir. Kazalar düşük hızda gerçekleştiği için ölüm oranı azalmış, sakat kalan sayısı ise artmıştır. Radar kontrollerinin, sürücüyü tuzağa düşürmek yerine, kazaları önlemeye yönelik olması, amacına ulaşması adına çok önemlidir. Aslına uygun maket trafik polisi otoları tehlikeli bölgelere yerleştirerek sürücülerin yavaşlaması sağlanmalı. Aşırı yükleme neticesinde özellikle yokuş çıkan kamyonların düşük hızlarda ve birbirlerine yakın seyrederek adeta tren vagonu oluşturması, hatalı sollama yapan sürücüleri kazaya bir adım daha yaklaştırmaktadır. Ağır seyreden araçların birbirlerine fazla yaklaşmaması ve daha hızlı araçlara kendi araçlarının bir kısmını güvenlik şeridine çıkararak yol vermeleri, bununla birlikte tepe üstünde görev yapan trafik ekiplerinin de bu geçişi hatalı sollama olarak değerlendirip ceza kesmemesi alınacak acil önlemlerden biridir.Sollama anında yapılan başlıca hatalardan biri de, önümüzde giden ve görüşümüzü engelleyen büyük araçlara fazla yaklaşmaktır. Bu engel, otobüs, otomobil ve kamyon için aynıdır. Sollamayı, trafik kurallarının koyduğu mesafelerde gerçekleştirmememizin nedeni ise, önümüzdeki aracı en kısa sürede geçme düşüncesidir. Bu şekilde yapılan bir sollama, görüş açısını daralttığı için en tehlikeli hatalı sollamadır ve çarpışmaların kaçınılmaz olduğu hatalı sollama çeşitlerinden bir tanesidir. Kurallara uygun olarak başladığınız bir sollama, karşıdan gelen aracın aşırı hızlı olması nedeni ile sollamanızı bitirmeden sizi yakalar ve bu kaza da tutanaklara hatalı sollama olarak geçer. Bu nedenle hız tayininin zor olduğu gece seyirlerinde çok dikkatli olmak ve karşıdan gelen araca selektör yaparak, sollama yaptığınızı belirtmeye dikkat etmenizi öneririm. Hatalı sollama sırasında gerçekleşen kafa kafaya çarpışma olarak tabir ettiğimiz çarpışmalarda, iki aracın kaza anındaki çarpışma hızlarının toplamı ile bir duvara çarpma şiddeti eşittir. (Örneğin 90 X 2 = 180 km/s)

    Bugün öğrenin, yarını yaşayın.

    adsz1lw.png (PNG grafiği, 672x432 piksel)

    adsz1lw.png (PNG grafiği, 672x432 piksel)

    ÇALIŞKANLAR SÜRÜCÜ KURSU

    Lastiklerin Doğru Kullanımı

    Lastiğin Görevleri
    • Araç yükünü taşımak.
    • Direksiyon ile verilen yönü izlemek.
    • Motordan gelen gücü ileri/geri hareket olarak yansıtmak.
    • Emniyetli bir şekilde hem ıslak,hem de kuru zeminde aracı durdurmak.
    • Amortisörlerde yardımcı olarak sürüş keyfini artırmak.

    Lastiğin Yapısal Özellikleri

    Tekerlek lastiklerinin yapılarında, gerek yüksek mukavemeti karşılamak üzere naylon,rayon,polyester gibi elyaf esaslı kordlarla, çelik kordlar bulunmaktadır. Topuk dayanımları ise çelik teller yardımıyla sağlanır. Birbirinden farklı karakterdeki bu elemanların birarada tutulması ve hizmet anında zeminle temasın güvenle sağlanmasıyla, yanaklardaki esneme kabiliyetinin verilmesi görevini lastik karışımı üstlenir.

    Lastik karışımını doğal ve sentetik kauçuklarla, ana dolgu olarak karbon karaları oluşturur.Bunlara ilave olarak karbon karaları oluşturur. Bunlara ilave olarak vulkanizasyon elemanları bulunmaktadır.Karışımın işlenmesi ve homojenliği için kimyasal yağlar kullanılır.


    Çapraz Katlı Lastikler

    Lastik teknolojisinin başlangıcında kullanılan ilk gövde yapısıdır.Bu lastikleri gövdesini oluşturan tekstil esaslı "kord" iplikleri birbiri üzerine,lastik yönüne 35-40 derece açı yapacak şekilde çapraz olarak yerleştirilmiştir.Bu yapı dioganal veya konvansiyonel olarak da adlandırılır.Ölçü tanımında "-" veya "D"ile belirtilir.


    Radyal Lastikler

    Değişen ve gelişen otomotiv sektörünün,gereksinimlerini karşılamak üzere geliştirilen bir yapıdır.Bu lastiklerde gövde yapısı,üstün özellikli rayon,naylon,polyester gibi tekstil esaslı kordların lastiğin dönüş yönüne 90 derecelik açı yapacak şekilde yerleştirilmeleri sonucu oluşan kuşaklarda,belirli açıda çelik kord kuşak katlarının tatbik edilmesi sonucu oluşan yapıdır.Aynı zamanda radyal yapı,sadece tekstil esaslı ve lastiğin dönüş yönüne göre sıfır derece ve belli açıdaki kordlardan oluşan kuşakların tatbik edilmesiylede oluşabilir.Ölçü tanımında "R" harfi ile beliritilir.


    Tubeless ve Tube-Type Lastikler

    Araçlarda yüke karşılık gelen tepki kuvvetini karşılayan,lastiklerde jant arasına sıkıştırılan hava basıncıdır.Lastikler sadece hava basıncının sıkıştırıldığı kılıflardır.Sıkıştırılmış hava basıncının tutulması,iç lastiklere veya dış lastiklerin iç kısmına tatbik edilen ve sızdırmazlık sağlayan liner tabaka yardımıyla sağlanır.İç lastikli kullanılan dış lastiklere Tube-type,iç latiksiz kullanılan dış lastiklere Tubeless lastik denir.


    "Pirelli (P) 185/60 R 14 82 H P6000 Tubeless" ölçü ifadesinde;

    *Pirelli Üretici firma

    *(P) Binek otomobil lastiği

    *P6000 Lastik desen kodu

    *185 Nominal kesit genişliği (mm)

    *60 Kesit oranı,seri(basıklık)

    *R Gövde yapısı (Radyal)

    *14 Jant çapı(inç)

    *82 Yük indeksi

    *H Hız sembolü

    *Tubeless İç lastiksiz

    Hız sembolü,bir lastiğin yük indeksi ile belirtilen azami yükte yapabileceği maksimum hızı ifade eden bir kodlamadır.Hız sembolleri tablosunda ise harflerin belirttiği maksimum hızlar verilmiştir.
    Yük indeksi,bir lastiğin hız sembolü ile beliritilen en yüksek hızda taşınabileceği azami yükü belirten bir kodlamadır.Yük indeksleri tablosunda ,farklı yük indekslerine tekabül eden,lastik başına taşınabilecek azami yük miktarları kg. cinsinden verilmiştir.

    Lastiğin Üretim Tarihi

    *DOT XJ J3 XJJX 208 ifadesinde

    *DOT :Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada onay sembolü

    *XJ:Lastiği üreten firma ve üretildiği fabrika kodu

    *J3: Lastik ölçüsünü belirten kod

    *XJJX :Lastik belirten kod

    *208Üretim tarihi,lastiğin 1998'in 20.haftasında üretildiğini göstermektedir.


    Yara Tamiri

    Pratikte,tubeless otomobil lastiklerinin tamiri değişik malzemelerin kullanıldığı iki farklı yöntemle yapılır.Bunlar;herbiri için farklı tipte malzeme ve teçhizat kullanılan,yara tamirinde en uygun ve tavsiye edilen bir yöntem olan Mantar Yama (PRP) ile lastiğin yara alan bölgesinin kuşingam adı verilen dolgu maddesiyle doldurulup pişirilmesi ve içeriye get konulması yöntemiyle yapılan Takviyeli Yara Tamiridir.


    Harici bir darbe sonucu yara almış/delinmiş lastiklerin incelenmesi,uygun alet ve ekipmanla tamirinin yapılması,sadece bu işlemi yapan kişinin sorumluluğundadır.
    Tamir işlemi;bu konuda eğitilmiş kişilerce yapılmalıdır.

    * Lastikteki delinme,tabanda belirtilen bölgede ise mantar yama ile takviyesiz yara tamiri yapılabilir.

    * Lastik hız semboşü "H" (210 km/saat) ve altı ise delik çapı azami 6 mm. ve lastik daha önce tamir edilmemiş ise tamir edilebilir.

    * 240 km/saat ve üstü hız sembollü lastiklerin tamir edilmesi sakıncalıdır.

    * Liner tabakada çatlama ve kesilme,kırılma ve aşırı deformasyon varsa,tamir yapılmamalı ve lastik kesinlikle yenisiyle değiştirilmelidir.

    * Tamirde temizlik çok önemlidir.Yara tamir malzemesi,sadece temiz yüzeye yapışır.Yara bölgesinin içten dıştan konik bir zımpara taşıyla iyice temizlenmesi ve yara içindeki serbest kalan çelik kuşak tel uçlarının,elmas uçlu bir matkapla alınması gerekir.Bu işlem iyi yapılmazsa,ilerde çelik kuşak uçları çalışma yaparak paslanabilir ve yara tamir malzemesine hasar vererek,lastiği hizmet dışı bırakabilir.


    * Tamir malzemesinin kullanılacağı yerdeki kauçukla kesinlikle benzer özellikler taşıması gerekir.Eğer kullanılan malzeme kauçuk esaslı değilse esnemesi,gerilmesi ve lastik bünyesinde oluşan ısıya tepki özelliği farklı olacağından,ayrılma yapar.

    * Yara tamirinin yüksek sıcaklığa sahip ütülerle yapılması,lastikte istenmeyen sorunlar çıkarır.Ütünün temas ettiği alandaki kauçuk yeniden pişerek,orjinal özelliklerinde bir bölümünü yitirir.Kuşaklarda açılmalar ve lastik tabanında şekil bozuklukları oluşabilir.

    * Hasarlı lastik janttan çıkarılıp iç kısmı dikkatlice incelenmelidir.Çok kısa süre de olsa,havasız lastik üzerinde yürüme,karkastaki kordlara zarar verebilir.Liner'da (tubeless lastiklerde olan ve hava sızdırmazlığı sağlayan tabaka) çatlamalar olabilir.
    Lastiğin yara almış bölgesinin,fitil yamayla tamir edilmesi,ilerde sorun çıkarabileceğinden sakıncalıdır.




    ÇALIŞKANLAR SÜRÜCÜ KURSU

    12 takla atan araçtan sağ kurtuldular!!!

    EDİRNE -İHA- Almanyada işçi olarak çalışan ve yaz tatillerini geçirmek için Ordu'nun, Fatsa İlçesindeki yakınlarının yanına giden Can ailesinin içinde bulunduğu lüks otomobil dönüş yolunda patlayan lastik nedeniyle 12 takla attı. Kaza sonrası yaklaşık 150 m...Devamı


    Haber37.Net : Haber ve Gündem

    Haber37.Net : Haber ve Gündem: "12 takla atan araçtan sağ kurtuldular!!! EDİRNE -İHA- Almanyada işçi olarak çalışan ve yaz tatillerini geçirmek için Ordu'nun, Fatsa İlçesindeki yakınlarının yanına giden Can ailesinin içinde bulunduğu lüks otomobil dönüş yolunda patlayan lastik nedeniyle 12 takla attı. Kaza sonrası yaklaşık 150 m...Devamı"

    Köroğlu Gazetesi

    Köroğlu Gazetesi

    Lastik patladı araç takla attı


    (10-09-2007)

    Karacasu yolu üzerin de meydana gelen trafik kazasında 1 kişi yaralandı. Araçın içerisinden bulunduğu belirtilen diğer 2 kişi ise kazayı ufak sıyrıklarla atlattı.

    Kaza öğle saatlerinde meydana geldi. 14 EF 852 plakalı araçın lastiğinin patlaması sonucu takla atan araç yoldan çıktı ve yolu kenarına savruldu. Kaza sonra araç içerisinde bulunanlar yola savruldu. Yaralılara ilk müdahale yoldan geçen vatandaşlar tarafından yapıldı. Daha sonra olay yerine 112 acil servis yaralılara müdahale ederek İzzet Baysal Devlet Hastanesi Köroğlu polikliniğe kaldırıldı.

    NATIONAL HIGHWAY TRAFFIC SAFETY ADMINISTRATION-NHTSA-ABD’ DE ALKOLLU/ILACLI/UYUSTURUCULU ARABA KULLANMAYI ONLEMEK VE ARABA KAZALARINI MINIMUMA INDIRME

    NATIONAL HIGHWAY TRAFFIC SAFETY ADMINISTRATION-NHTSA-ABD’ DE ALKOLLU/ILACLI/UYUSTURUCULU ARABA KULLANMAYI ONLEMEK VE ARABA KAZALARINI MINIMUMA INDIRME CALISMALARI, KURALLAR, ONLEMLER,KANUNLAR: "Araç bakımlarının zamanında yaptırılmaması, eskimiş lastiklerle yola çıkılması, kazaların diğer nedeni olarak ortaya çıktı. 430 araç lastik patlaması nedeniyle kaza yaparken, fren patlaması nedeniyle 135 kaza meydana geldi. İstatistikler araçlardaki küçük hataların bile kazaya neden olabildiğine işaret ettiler. 1998 ve 1999 yıllarının ilk altı aylarında vites bozuklukları 21, direksiyon bozuklukları 25, bozuk cam sileceği 3 kazaya neden oldu."

    Kent ici kazalarin kurbani ogrenciler

    KONYA (Cumhuriyet) - Kent ici kazalarin 1998'de arttigi ve en fazla olumun ogrencilerin okullarindan dagilma saatlerinde gerceklestigi belirlendi.Kent ici trafik kazalarinin yuzde 65'inde 5-15 yas grubu cocuklar yasamini yitiriyor.

    Turkiye Trafik Kazalari Onleme Dernegi Konya Sube Baskani Prof. Omer Halis Tombaklar , 1998 yilinda kent merkezlerinde 376 bin 408 kaza meydana geldigini ve bu kazalarda 1728 kisinin yasamini yitirdigini belirtti. Kent ici kazalarda olenlerin yuzde 65'inin 5-15 yas arasi cocuklardan olustugunu kaydeden Prof. Tombaklar, en fazla olum olayinin cocuklarin okullardan cikis donemlerine rastlayan 16.00-18.00 saatleri arasinda gerceklestigini bildirdi

    Hurriyet, Istanbul 22 Aralik 1998, Sali alinti:

    Üç kişiden biri kaza geçiriyor
    Milliyet Gazetesi'ndeki köşesinde Trafik Kampanyası yürüten Meral Tamer’le ilk dokuz ayda yapılanları konuştuk

    Meral Tamer'in 11 Mart 1998'de ‘‘Bir Çıkış Yolu Arıyorum’’ diyerek başlattığı trafik kampanyası Aralık ayı başında Sabancı Üniversitesi'yle ortak düzenlenen Trafik Arama Konferansı'yla önemli bir aşamaya geldi.

    Hurriyet, Gundem 20 ocak 1999 dan alinti

    Yollar ceset doldu
    Trafik canavarı, mesaisini dün de sürdürdü. Bayram tatilinin başladığı cumartesi günü 26 vatandaşımız kazalarda ölürken, pazar günü 4, bayram arifesinde ise 52 kişi yaşamını yitirdi. Son 24 saat içinde ölen 12 vatandaşla birlikte cumartesi gününden bu yana trafik canavarına kurban olanların sayısı 4 günde 94'e ulaşmış oldu.

    Hurriyet, Gundem 21 Ocak 1999 dan alinti:

    Canavara dün 8 kurban
    Bayram tatili ile birlikte yollar kan gölüne dönerken, son 24 saatteki kazalarda ölen 8 kişi ile birlikte geçen 5 günde kurban sayısı 102'ye çıktı.

    NEW YORK’TA ise 1998 de sarhos/etki altinda kisiler arabasiyla 31 kisi, 1997 de de 52 kisi oldurmusler! Tutuklama ise 1998 de 6368 kisi ickili/etki altinda araba kullandigi icin tutuklanmis,1997 de ise 6836kisi. Goruldugu gibi cezalar agir olunca, denetleme ve kontrollerden kacis olmayinca netice almak, rakkamlari, yuzdeleri dusurmek mumkun.

    Sabah 23 Ocak 1999 da alinti.

    Diyanetten uyarı

    Diyanet Işleri Başkanlığı Cuma vaazlarını bu konuya ayırdı. Kocatepe Camii'nde dün verilen vaazda trafik kazalarına dikkat çekildi ve vatandaşlar uyarıldı. Vaazı, FP Lideri Recai Kutan da dinledi. Vaiz Yusuf Kalkan sadece bayram tatilinde onlarca vatandaşın trafik kazalarında can verdiğini hatırlattı. Kalkan, "Bu utançtan Allah'ın takdiri diyerek kurtulamayız. Siz tedbir almazsanız, alkollü araç kullanırsanız, hız yaparsanız, emniyet kemeri takmazsanız tabii ki trafik kazası olur, tabii ki vatandaşlarımız yollarda vefat ederler" dedi.

    1 saatte 30 ihlal

    Ankara- İstanbul otoyolunda, zaman zaman kameralarla denetimlerde bulunan ekipler ilginç manzaralarla karşılaştı ve yoğun trafik ihlalleriyle karşılaştı. Ankara-İstanbul arasındaki otobanda ve D-100 karayolunda yaptıkları denetimlerde, 1 saat içinde 20 kırmızı ışık ve 10 hatalı sollama tespit ettiler. Hatalı araçları, denetimlere katılan basın mensuplarına ait 4 kamera da görüntüledi. Çaydurt kavşağındaki denetimler başaladıktan hemen sonra 30 saniye içinde 3 otomobil kırmızı ışık ihlali yaptı. Hemen ardından yine kırmızı ışıkta geçen ve trafiğe çıkışı yasak olmasına rağmen yoluna devam eden Abdurrahman Şahin yönetimindeki 06 R 9466 plakalı LPG tankeri ekipler tarafından durduruldu. Işık ihlalini kabul etmeyen tanker sürücüsü, hatasının kamera ile tespit edildiğinin söylenmesi üzerine, sarı ışıkta geçtiğini söyledi ve ardından kameralara saldırdı. İlginç olayların yaşandığı bir saatlik denetim sırasında, ekiplerin otoyolda takip ettiği 34 JUT 61 plakalı yolcu otobüsü, 8 defa şerit ihlalinde bulundu ve şerit değiştirirken de sadece 2 defa sinyal verdi. Normalde 110 kilometre hızla gitmesi gerekirken 150 kilometre hızla giden sürücü Ali Demir, ceza uygulanmak için durdurulduktan sonra kendisine kazaların hatırlatılması üzerine de, "şans meselesi" diye konuştu.

    Dünyaya tanıttık

    Ankara-Türkiye'de bir yıl içinde 2 bin 150 yabancı trafik kazası geçirdi. 11'i öldü,

    190'ı yaralandı. Kaza geçiren yabancılar arasında Almanlar ilk sırayı alıyor.

    Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı'nın tespitlerine göre, bir yılda bin 708 Alman vatandaşı ülkemiz yollarında kazaya uğradı. Kaza geçiren Avusturyalı sayısı 108, Amerikalı sayısı 55, İranlı sayısı 32, Bulgar sayısı 30, İtalyan sayısı 21, Fransız sayısı 19, İngiliz sayısı 16 oldu.

    Sabah 01 Subat 1999 dan alinti:

    Yine hız, yine alkol
    Kadıköy Koşuyolu ve Göztepe'de aşırı hız ve alkollü araç kullanma nedeniyle meydana gelen trafik kazalarında, 2 kişi öldü 3 kişi yaralandı

    Kadıköy Koşuyolu E-5 üstgeçidi altında, önceki gece saat 01.30 sıralarında meydana gelen trafik kazasında 19 yaşındaki Fuat Dağıstan'ın kullandığı otomobil aşırı hız nedeniyle kontrolden çıkarak direklere çarptı. Otomobil hurda yığını haline gelirken, sürücü Fuat Dağıstan ve arkadaşı Mehmet Uğurlu feci şekilde can verdiler. İtfaiyenin çalışması sonucu otomobilden çıkarılan gençlerin cesedi Haydarpaşa Numune Hastanesi morguna kaldırıldı.

    Milliyet 27 Mart 1999 dan alinti:

    Kurban Bayramı'nda dokuz günlük tatilden yararlanarak yola çıkanların yarattığı yoğunluk, ülke gündeminde bir türlü düşmeyen trafik terörünü yine gündeme getirdi.
    Son 10 yıldaki toplam 330 günlük Kurban ve Ramazan Bayramı tatilinde 9 bin 340 trafik kazası meydana geldi. Bu kazalarda 6 bin 558 kişi öldü, 17 bin 582 kişi yaralandı. Bu oran, her bayram gününde 19.8 kişinin ölmesi anlamına geliyor. 1980'nden bu yana 166 günlük Kurban Bayramı tatilinde meydana gelen 5 bin 262 trafik kazasında ise 3 bin 587 kişi hayatını kaybetti, 10 bin 196 kişi yaralandi.

    Sabah 02 Nisan 1999 dan alinti:

    9 günlük bayram tatilinin 6'ıncı gününde trafik terörü nedeniyle 17 kişi öldü, 32 kişi yaralandı

    Uzun bayram tatilinin 6'ncı gününde de trafik canavarı yollarda dolaşmaya devam etti.Dün Biga'dan Van'a yurdun değişik yerlerinde meydana gelen trafik kazalarında 17 kişi öldü, 32 kişi yaralandı.

    Savaştan beter

    Dokuz günlük tatilde trafik terörü tam 86 can aldı. Yurt genelindeki kazalarda 214 kişi de yaralandı. İşte canavarın bilançosu:

    BİRİNCİ GÜN: 20 kişi öldü, 27 kişi yaralandı.

    İKİNCİ GÜN: 17 kişi öldü, 48 kişi yaralandı.

    ÜÇÜNCÜ GÜN: 8 kişi öldü, 60 kişi yaralandı.

    DÖRDÜNCÜ GÜN: 14 kişi öldü, 21 kişi yaralandı.

    BEŞİNCİ GÜN: 10 kişi öldü, 26 kişi yaralandı.

    ALTINCI GÜN: 17 kişi öldü, 32 kişi yaralandı.

    Sabah, 28 Kasim 1999,

    İstanbul polisinin şok otogar baskını
    Yayınlanan genelge uyarınca İstanbul polisi, Esenler Otogarı'ndaki otobüs ve şöförlere ani bir baskın yaptı

    “Türkİye çapında 80 İl Emniyet Müdürlüğü'ne gönderilen "Terminallerde Trafik Kontrolü" başlıklı genelge uyarınca, tüm otobüsler ve şoförleri denetimden geçti.Esenler Otogarı'ndaki operasyonu, İstanbul İl Trafik Denetleme Müdürü Murat Kurt yürrüttü.Denetimlerde şehirlerarası yolcu taşıyan otobüslerde takograf olup olmadığı, otobüste yedek sürücü bulunup bulunmadığı ve şoförlerin alkol alıp almadığı kontrol edildi. Müdür Kurt, her yıl binlerce insanın ölümüne neden olan kazaları azaltmak için başlatılan bu uygulamanın yetersiz olduğunu belirtti.Otogardan çıkışları sırasında her otobüsün içine girerek yolcularla konuşan Kurt, şoförlerinyolonlarca kişinin hayatının sorumluluğunu taşıdığını belirterek, yolcuların da şöförleri denetlemesi gerektiğini söyledi.”

    http://www.ins.state.ny.us/auto99tc.htm NYC de araba sigortalari kural ve kanunlari

    http://www.milliyet.com/1999/08/04/yasam/yas02.html Albumde Kalan Hayat. Bu kader degil!!!

    http://www.hurriyet.com.tr/hur/turk/99/08/06/gundem/01gun.htm Boylesi Ancak bizde Olur!

    http://www.sabah.com.tr/w/p05.html Hem Doverim Hem Severim.

    http://www.sabah.com.tr/w/p06.html Yoresel Alkol Kontrolu Geliyor.

    http://www.hurriyet.com.tr/hur/turk/99/08/09/gundem/11gun.htm Akillanmiyoruz. Hatali sollama 8 olu.

    http://www.milliyet.com/1999/08/12/yazar/heper.html Trafik terorune son care Tantan, Dogan Heper.

    http://www.milliyet.com/1999/09/24/yazar/asik.html Trafik Filmi!!!!!

    http://www.milliyet.com/1999/11/28/haber/hab03.html Turkiye kazada Avrupa dorduncusu

    http://www.megahertz.net/ruki “ruki’den sizlere” Webimizin Ana sayfasidir.

    http://www.cnn.com/1999/HEALTH/aging/12/08/ama.meeting.ap/index.html Doktorlar ABD de hukumete hangi kisilerin problem olacak suruculer olacaklarini soylemek zorunda kalabilirler (hastaliklari ve ilaclari baz olacak) cunku burada toplum emniyeti,sagligi on plana gecmektedir!!!

    Cumhuriyet, 11 Agustos 1999,

    Türkiye'de 1999 yılındaki kazaların yüzde 96'sında hata sürücünün

    Günde ortalama 12 kişi ölüyor

    ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - Türkiye'nin son 43 yılda trafik terörüne 193 bin 596 kurban verdiği kazalarda Aydın ilinin nüfusu kadar insan yaşamını yitirdi. Günde ortalama 12 kişinin trafik canavarının kurbanı olduğu belirlendi. PKK ile mücadelede 1984 yılından bu yana toplam 30 bin kayıp verilirken, trafik terörü bunu üçe katladı. PKK terörünün başladığı 1984 yılından bu yana 92 bin kişi trafik kazalarında yaşamını yitirdi. Günde ortalama 10 kaza meydana gelen Türkiye'de, 152 bin otobüs, 27 bin kamyon bulunuyor. Yük taşımacılığının ise yüzde 90'ı karayollarında yapılıyor. Türkiye'de 1999 yılında gerçekleşen kazaların yüzde 96'sına sürücü hataları neden oldu. 14 binin üzerinde kazaya uykusuz ve alkollü araç kullanma neden olurken, aşırı hız nedeniyle meydana gelen kazalar da 10 bin 118 olarak belirlendi. Yetkililer araç kullanırken cep telefonuyla konuşan ya da radyolarını ayarlamak isteyen sürücülerin birçok kazaya neden olduğunu vurguladılar. Yayaların yaptığı hatalar 6 bin 285 kazayla sonuçlanırken, yola aniden çıkan yayalar nedeniyle 2 binin üzerinde kaza gerçekleşti. 1999 yılında araç hataları 805, yol hataları 236, yolcu hataları ise 131 kazaya neden oldu.

    Araç bakımlarının zamanında yaptırılmaması, eskimiş lastiklerle yola çıkılması, kazaların diğer nedeni olarak ortaya çıktı. 430 araç lastik patlaması nedeniyle kaza yaparken, fren patlaması nedeniyle 135 kaza meydana geldi. İstatistikler araçlardaki küçük hataların bile kazaya neden olabildiğine işaret ettiler. 1998 ve 1999 yıllarının ilk altı aylarında vites bozuklukları 21, direksiyon bozuklukları 25, bozuk cam sileceği 3 kazaya neden oldu.

    Yollardaki trafik işaretlerinin eksikliği, çukurlar ve gevşek malzemeler nedeniyle 177 kaza gerçekleşti. 1998 yılında ''köprü çökmesi nedeniyle'' ise 3 kazanın meydana geldiği belirlendi. Kamyon kasalarında yolculuk etmek ve araçlara fazla yolcu almak da ''Türkiye'ye özgü kaza nedenleri'' olarak istatistiklardeki yerini aldı. 1998'den bu yana açık yük üzerinde yolculuk yapanlar 40 kazaya neden olurken, bu tür kazalarda ölü sayısının fazla olması dikkat çekti. Aşırı yük alan araçların manevra yeteneğinin azaldığını belirten uzmanlar, bu araçların kazadan kurtulma olasılığının çok düşük olduğunu vurguladılar. Türkiye karayollarında yolcuların araç içinde dikkatsiz davranması nedeniyle 36, habersiz inmesi veya binmesi nedeniyle de 36 kaza meydana geldi.

    Türkiye'de kazaların büyük çoğunluğunun sürücü hatalarından kaynaklandığına işaret eden uzmanlar, trafik eğitiminin yeterli olmadığını vurguladılar. Sürücü belgelerinin özel sürücü kurslarınca verilmesiyle kazaların artmaya başladığına dikkat çeken uzmanlar, sorunun otobanlar yapmakla çözümlenemeyeceğini savundular. Öte yandan Çorum-Ankara yolunda dün meydana gelen trafik kazasında 8 kişi öldü, 2 kişi yaralandı. Kahramanmaraş'taki zincirleme trafik kazasında da 2 kişi öldü, 10 kişi yaralandı.

    http://www.sabah.com.tr/w/y11.html Canim Turkiyem, Sedat Sertoglu, 11 Agustos 1999

    http://www.sabah.com.tr/w/y11.html Nasil da yanlis Biliyoruz, Hincal Uluc11 Agustos 1999

    THE NEW YORK TIMES, FRIDAY, 22 OCAK 1999 *NOT* Ayni baslikla bu yaziyi arzu edenler The New York Times 365 gunluk arsivinden parali olarak, 2,5 dolara ulasabilirler.

    Driving Drunk to Mean Loss of the Vehicle

    By MICHAEL COOPER

    NEW YORK

    Driving Drunk to Mean Loss of Car on Spot

    Starting within the next month, the cars of people arrested on drunken driving charges in New York City will be seized on the spot and forfeited if the drivers are convicted, Police Commissioner Howard Safir announced Thursday.

    "If you're going to drive drunk," Safir said, "you're going to face a serious penalty." State law currently allows the forfeiture of vehicles owned by repeat offenders, but it is rarely enforced, officials said. But critics warned that the new plan is likely to draw a legal challenge. Safir said the police would be using what he called a "creative" interpretation of the city's forfeiture laws, which give the police the power to seize property used in the commission of crimes.

    The cars of people arrested on drunken driving charges are now held by the police until someone comes to pick them up.

    Under this plan, the impounded vehicles would be returned only if the driver were acquitted or if the vehicle belonged to someone else. Upon conviction of a car's owner, the city would begin forfeiture proceedings to assume ownership of the seized vehicle. Forfeited vehicles could be added to the city's fleet or be sold at auction. Several top city officials drive vehicles that were forfeited by convicted drug dealers.

    And, Safir said, since more than 6,000 people are arrested on charges of driving while intoxicated each year in the city, the city would have to find room for all the confiscated vehicles.

    Maureen Fisher Ricardella, who heads the New York City chapter of Mothers Against Drunk Driving, praised the new initiative.

    "As far as we're concerned, these drunken drivers are using their cars as 4,000-pound weapons and are causing a tremendous amount of carnage on our streets and highways," she said. "A cop wouldn't walk in on a holdup in a grocery store, take away the knife and then give it back later."

    Stepped-up enforcement is not part of the plan. But Mayor Rudolph W. Giuliani said forfeiture would be a welcome addition to his administration's arsenal of weapons against dangerous driving, which has included speeding crackdowns and cameras that catch drivers who run red lights.

    "This will help us build on the success we had in reducing traffic fatalities," Giuliani said.

    Seizing cars may sound tough, he

    said, adding: "But anything we can do to convince people not to get behind the wheel of the car after they have had a drink is good. If it takes taking their car from them to convince them that they should not get behind the wheel of the car after they've had a drink, we're probably saving them a lot of problems in the future."

    Norman Siegel, the executive director of the New York Civil Liberties Union, said he had some concerns about the legality of the initiative.

    "Clearly drunk driving is a serious criminal offense, but this plan raises serious legal questions," Siegel said. "What the Giuliani administration wants to do is add a punishment to the existing punishments for drunk driving. Generally it is the legislative branch that has to amend the law to add a punishment."

    Safir said that the city's administrative code gives the Police Department the power to seize property used as a means of committing a crime, adding that it should allow the police to seize cars used by drunken drivers.

    The provision of the administrative code he cited makes no explicit mention of drunken driving. It refers to the seizure of gambling equipment, burglary tools, firearms, drugs and syringes, among other things. But Safir said that it had already been used to seize the cars of drug dealers and people who patronize prostitutes.

    Last year, 31 people were killed by drunken drivers in New York City, down 40 percent from 1997, when 52 were killed, the police said. Arrests on charges of driving while intoxicated also decreased slightly last year to 6,368, down from 6,836 arrests in 1997, the police said.

    It was not immediately clear how many other states, if any, have enacted similar seizure practices. According to information compiled in November 1997 by the National Highway Traffic Safety Administration, 23 states have vehicle confiscation or impoundment laws for drunken drivers, but most apply only to repeat offenders or drivers 18 and under.

    State Senator Frank Padavan, a Republican from Queens who sponsored New York State's forfeiture law in 1984, said, "It has been used, but not with the intensity we would have liked."

    Safir acknowledged that the current law is rarely enforced. But he said that he would prefer to use the new interpretation of the city's law because it would give the police the power to seize cars from drunken drivers on the first offense. "Drunk drivers kill," he said.

    Tercumesi: Ickili/ilacli/Uyusturuculu Araba Kullananin Arabasina Devlet El Koyacak –Kaynak: The New York Times-Michael Cooper, 22 Ocak 1999

    ALKOLLU/ILACLI/UYUSTURUCULU ARABA KULLANIRSANIZ ARABANIZA ANINDA EL KONACAK!

    Onumuzdeki ay baslamak uzere, New York’ta ickili/ilacli/uyusturuculu araba kullanirken halen yururlukteki kanunlarla tutuklanan kisilerin arabalari olay yerinde trafikten men edilerek polisce muhafaza altina alinacak ve kisinin suclulugu hemen cikarilacagi mahkemede de kesinlesince, yeni uygulamayla arabaya devlet tamamen el koyacaktir.

    En ust duzey polis yetkilisi Safir, “Eger ickili/ilacli/uyusturuculu araba kullanacaksaniz, cezanizi cok ciddi bicimde odeyeceksiniz “ dedi. Resmi yetkililer halen New York’ta yururlukte olan kanunlarin aslen tekrar trafik suclari isleyenlerin arabalarina el konmasina musaade ettigini, ancak bugune kadar cok ender olarak uygulandigini soylediler. Ancak kritikler, yeni uygulamanin hukuki savunmalara yol acabilecegini soylediler.Safir polisin halen yururlukteki arabaya el koyma kanunlarinin kendi ifadesiyle “yaratici” yeni yorumunu uygulamakla, ilk ickili araba kullanma durumlarinda da polise suc aletine aninda el koyma imkan ve gucu, yetkisi verilecektir dedi.

    Alkollu /ilacli/uyusturuculu araba kullanirken tutuklananlarin arabalari halen yakinlari gelip alincaya kadar polisce muhafaza edilmektedir.

    Yeni plana gore, ele gecirilen arabalar ancak eger surucu beraat ederse veya araba baskalarina aitse geri verilecektir. Araba sahibinin sucu kesinlesince, sehir belediyesi adina polis arabanin kendi kayitlarina gecirilme islemlerine baslayacaktir. El konan arabalar sehir belediyesi[1] araba filosuna ilave edilir veya acik arttirmalarda satilir.Bircok belediye ve emniyet ust duzey yetkilisi halen sucu kesinlesmis uyusturucu kacakcilarindan alinan , el konmus arabalari kullanmaktadirlar.

    Ve Safir, New York’ta her sene alkollu 6000 tutuklama olayi oldugunu, el konan arabalari koyacak yer bulmalari gerektigini soyledi.

    Mothers Against Drunk Driving- Alkollu Suruculere Karsi Olan Anneler Kurulusunun yoneticisi Maureen Fisher Ricardella ise yeni uygulamayi ovdu.

    “Bize kalirsa, bu alkollu suruculer arabalarini 2 tonluk silah olarak kullanmakta ve sokaklarimizda, otobanlarda dehsetli kan dokulmesine , cinayetlere sebep olmaktadirlar. Polis bir manavdaki soygunda , iceri girip soygun aleti bicagi alip sonra geri vermez “ dedi.

    Belediye Baskani Giuliani , yonetiminin tehlikeli araba kullanmaga karsi denetleme silahlari mekanizmalarina , hiz yapanlara baskin , yakalama ve kirmizi isikta durmayanlari yakalayan kameralar yontemlerine ilaveten, arabalara el koymanin da ilavesini memnuniyetle karsilandigini soyledi. Giuliani “ Bu trafik olumlerini azaltma basarimizi daha da arttiracak” dedi. Ve ilave etti “ Arabalara el koymak cok kati gibi gelebilir. Ancak insanlarin icki ictikten sonra araba kullanmalarini engelleyecek hersey iyidir. Eger icki ictikten sonra araba kullanmalarini engelleyebilmek icin arabalarini dahi ellerinden almamiz gerekse bile, biz onlarin ilerde karsilasabilecekleri ciddi bircok problemi engellemis oluyoruz.”

    New York Sivil Haklar Sendikasi direktoru Norman Siegel, insiyatifle ilgili bazi kanuni endiseleri oldugunu soyledi. “ Acikca alkollu araba kullanmak ciddi agir suc ama bu plan ciddi hukuki sorulara meydan verecek. Giuliani yonetimi alkollu araba kullanma cezalarina bir yenisini ilave etmek istiyor. Genel olarak kanun cikarici Legislative Branch cezalara ek kanun cikartir” dedi.[2]

    Safir sehir idari kodlarinin/yetkilerinin polis bolumune, zaten suclari islerken kullanilan araclara el konmasina musaade ettigini soyledi ve alkollu suruculerin arabalarina el konmasina da musaade etmesi gerektigini ilave etti. Idari polis uygulama talimat-kanunlarinda ozellikle ickili/uyusturuculu araba kullanmak seklinde bahis gecmemektedir. Kumar aleti, soygun araci, silah ve patlayicilar, uyusturucu ve siringalar, ve baska seyleri ihtiva etmektedir kodlar. Ama Safir bu kodlar esas alinarak, fuhus patronlarinin ve uyusturucu saticilarinin suc araclarina zaten simdiye kadar temelli el kondugunu soyledi.

    Gecen sene, New York sehrinde 31 kisi alkollu suruculer tarafindan olduruldu, ve bu 1997deki 53 olumden %40 daha dusuk bir rakkam polisin dedigine gore. Polis 1997de DWI- BACsi 0.10 ve daha yuksek agir ickili tutuklamanin 6836 kisi oldugunu, 1998de ise 6368 ze dustugunu bildirdi. National Highway Traffic Safety Administration-Ulusal Otoban Trafik Emniyeti Kurumunca 1997 Kasim’da toplanan bilgilere gore, 23 eyalet ickili/ilacli/uyusturuculu suruculerin araclarina temelli el koymaktadir, ama digerlerinde cogu sadece tekrar ayni sucu isleyenlere veya 18 yas ve altindaki suruculere uygulamaktadirlar.

    1984 de eyaletin el koyma kanununu teklif eden ve destekleyen Eyalet Senatoru Frank Padavan, Queens’den Cumhuriyetci, “Kullanildi ama istedigimiz yogunlukta degil” dedi.

    Safir halen gecerli olan kanunun simdiye kadar nadiren uygulandigini kabul etti ama sehrin kanunun yeni yorum seklini kullanmayi tercih edecegini, bu yeni yorumun polise , ickili/ilacli/uyusturuculu arac suruculerin ilk sucta arabalarina el konulmasi yetkisini verdigini soyledi.Safir “Sarhos suruculer oldurur” dedi.

    Kaynak:THE NEW YORK TIMES, 22 Ocak 1999, By Michael Cooper. Tercume: ruki@megahertz.net

    NOT: New York’ta bu uygulama baslamistir!!!!!!

    LUTFEN SOYLER MISINIZ,ACIL VE KESIN COZUM ICIN DAHA KIMIN ya da daha KIMLERIN OLMESI GEREKIYOR????????

    ABD de toplum ve aileyi korumak, kazalari onlemek, insanlari ve gencleri korumak icin alinan onlemler ve kanunlar cercevesinde, kendi adima ulkemdeki trafik kazalarini onlemede acaba katkisi olur mu umidiyle yaptigim arastirmada asagidaki Internet adreslerini ve bilgileri, raporlari buldum. Herkesin, birilerinin oturup bu bilgileri incelemesi ve mantikli gorulen ve de ABD deki hassas istatiki rakamlara ve gelismis ulkelerdeki yasamdaki gerceklere bakilirsa da kesin ise yaramis olan bu metodlari derhal bize uygulamamiz sanirim bize epey mesafe kazandiracaktir! Denenmis ve ispatlanmis seyleri uygulamak ise yarayacagina emin olabilecegimiz onlemleri almamiza sebep olacak ve az zaman kaybettirecektir bize. ABD de 77 milletten insan birarada yasamakta ve herkes mukemmel ya da kusursuz degildir, ancak egitim, kanunlar ve uygulanmalari, yaptirimlar mukemmeldir.Toplumun acilen kesin cozumlere ihtiyaci vardir. ABD de insanlar asagidaki konularda hassas ve tutucudur! Aile birligini, toplum cikarlarini, toplum ahlaki kurallarini , insan sagligini, guvenligini cignetmemek icin cikarilan her kanunu ve alinacak her onlemi siddetle destekler, kurallari yikmaga calisanlara da acimasizca saldirirlar ve toleranssizdirlar. Bizde de boyle olabilmesi icin herkesin cozumleri, kanunlari, alinacak kati onlemleri siddetle desteklemesi gerekir.

    TUM INTERNET KAYNAKLARINDAN YAPILAN ARASTIRMA NETICESINDE OZET:

    · Turkiye’de TRAFIK EGITIMINE, yollara ve trafik tabelalarina ciddi yatirim , para gerekmektedir.El yordami-goz karari ile araba kullanmak degil, surekli nerede ne yapilacagini, ne yapilamayacagini adim adim gosteren tabela ve bilgilere, ehliyet iptal eden kanunlara ihtiyac vardir. Yeni ehliyet alanlarda ilk bir sene gozlem donemi olmali-cezalar daha kati ve caydirici olmalidir.

    · Sehir iclerinde trafik isiklarinin olmadigi her kavsak ve yol agzinda tamamen dur tabelalari ile, gelismis ulkelerde oldugu gibi, arabalarin yola devam etmeyip yaya olsa da olmasa da mutlaka tam durmasi, sagina soluna bakmasi, varsa oncelikle yayalara yol vermeleri saglanmali, kavsakta diger otolarin oncelikleri ogretilmeli,trafikte onceligin yayalarda olmasi temin edilmelidir.

    · Trafikte yasanan ciddi sorunumuzun direkt olarak insan ruh sagligi, beden sagligi, toplum sagligi ile ilgisi var. Alkol ve uyusturucular-ilaclar ve de kanunlarin trafik suclarinin tamamini yeterince engelleyici olmamasi BU TUR TRAFIK PROBLEMLERI YASAYAN ULKELERDE ana nedenlerdir.

    · AYIK VE EMNIYETTE OL KAMPANYASI duzenlenmeli tum millete. Degisik ulkelerle ilgili trafik kaza ve olum raporlari incelendiginde, ekteki bilgilerden de anlasilacagi gibi , birinci neden olarak karsimiza icki ve uyusturucu bagimliligi cikmaktadir, ruh sagligi bozukluklari –yol ofkesi cikmaktadir. Bu nedenle artik hepimiz kendimizin alkolik olup olmadigini arastirmaliyiz. Once kendimizi ele alalim. Bu konuda uluslararasi kriterler kilavuz kabul edilmeli, WHO gibi, ABD de Isimsiz Alkolikler –AA gibi, AMA-American Medical Association ve diger ciddi kurumlarin acikladigi, kime ne zaman alkolik denir bilgileri halka aciklanmali, saglik yayinlari siklastirilmali. Hastahaneler, doktorlar bu kampanyaya katilmali, bol aciklama yapmalilar. Tedavi ve cozumleri anlatilmali, insanlara yardim eli uzatilmalidir.

    · Icki satisini ozendiren reklamlar azaltilmali, vergileri arttirilmalidir. Gencler icki ve diger uyusturuculardan, devlet eliyle korunsunlar. Canli-caydirici amfizem, kanser, tuberkuloz , bronsit hasta goruntuleri ile, saglikli-hasta akciger filmleri ile sigara gercekleri, alkoliklerde de tibbi gerceklerle olacaklar carpici bicimde gosterilsin.(anlatmak degil!) Alkolikligin ev, aile, is problemlerine, karaciger ve saglik kaybina neden olacagi, ruh sagligi, aile siddeti vurgulansin, gosterilsin.Cocuklara resimlerle, animasyonla karaciger, organlar, ne ise yarar vs vurgulansin.

    · Bilumum acik bar vs icki satan yerler 24 saat yogun denetlensin, hepsinde kimlik kontrolu yapilsin,18 degil 21 yasindan kucuklere icki-sigara satilmasin. Satanlar baskinlarla halka teshir edilsin, kapatilsin is yerleri.

    · Ulusca ickiden uzak durma kampanyasi baslatilsin. Ailelere egitici TV programlari hazirlansin. Gelismis ulkelerin kisi ne kadar icki tuketirse, ne ortamda-nasil icerse kilavuz bilgilerine bakildiginda, toplumumuzda alkol risk oranlari yuksektir saniyorum.

    · Ozellikle kadinlar-gencler arasinda alkol tuketiminde ciddi artislar vardir-onlemler alinsin.

    · Icki icme-satin alma yasi 21 e cikartilsin kanunla. 21 yas altinda ickili araba kullanan genclerin anne-babalari sorumlu tutulsunlar kanun onunde eger cocuklari ickili yakalanirsa, ya da hasar zarar verirse bir baskasinin malina, canina. Ve de arabalara el konsun.

    · Yuvalar-kresler dahil, ilkokullardan itibaren OKULLARDA TRAFIK DERSI OLMALI. TV ve gazetelerde, medyada devlet ilgili uniteleri eliyle hedeflenecek programlar dogrultusunda 52 hafta devamli trafik egitimi kampanyalari bilgileri ilanlari, reklamlari yayinlanmalidir.

    · Trafik Kanunlari gozden gecirilmeli, trafik emniyetinin selameti ve halkimizin daha fazla trafik sehidi vermemesi icin, acilen guncel ihtiyaca cevap verecek katilikta ve mucadelemizin gerektirdigi anlayista kanunlar cikartilmali, sistem guncellestirilmelidir.

    · Oto yarislari duzenleyenlerin derhal arabalarina devlet el koysun ve polis teskilatina, belediyelere verilsin arabalar! ABD de boyle ve halk da desteklemektedir bu uygulamayi!

    · Genclere 18 yasinda ehliyet verilirken degisik programlar, gozetleme-denetleme sureleri, kisitlamalar uygulansin .USA deki gibi Kademeli Ehliyet Sistemi uygulansin 21 yasina kadar. Sifir Tolerans kanunu ile birlikte asamali ehliyet sistemi cozum olacaktir. Kanda alkol orani yuzdesi BAC 0 limit!

    · 18-21 yas arasi genc suruculere ABD deki gibi SIFIR TOLERANS KANUNU uygulansin. BAC= 0 olsun.

    · 18 yasindan kucuklerde ve 21 yas altindakilerin kanda alkol miktari BAC = 0.01 ve buyukse, ickili araba kullanmak suclarinda arabalara temelli el konsun! Boylece aileler de sorumlu tutulmus olacaktir.

    · Icki icip araba kullananlarin isyerleri teshir edilsin-halk bilsin! Onlarla alis-veris kesilsin.

    · Tum ulkede kanda alkol orani yuzdesi BAC 0. 08 ze dusurulsun. Profosyonel ehliyetlerde ise diger ulkelerdeki uygulamalar arastirilsin, ve toleranssiz bir yaklasimla kurallar yenilensin ve yabanci ulkeler arasinda en dusuk icki BAC degeri neyse o kabul edilsin. Ehliyet de artik hic degilse lise ve ustu mezunlarin alabilecegi seviye ve standartlardaki bilgileri gerektirsin.Tehlikeli maddelerin uluslararasi kurallara uygun sekilde tasinmasi , tankerler ,TIRlarla uluslararasi, sehirlerarasi tasimacilik artik bugun kesinlikle ilkokul, ortaokul seviyesinden fazla egitim ve bilinc gerektirmektedir.

    · Kanda alkol orani yuzdesi O.08 BAC ve ustu ickili kisiler ilk suclarinda tutuklansin , arabalarina el konsun, geri verilmesin!

    · Sehir- kasaba-koy ici surat siniri 25- 40km, sehir disi ise maksimum 85 km ve altinda olsun! Amerika’nin muhtesem 4serit- 8serit otobanlarinda bile 88km- 55mil hiz maksimum limiti.(Bazi eyaletlerde 65mil-105 km musaadeli, mesela New Jersey’de, ancak 65 mil surat musaadeli bu bolgede yapilan her turlu hatadan dolayi verilen para cezasi da tam iki mislidir. Yol insasi olan bolgelerdeki trafik hatalarinin cezasi da iki mislidir!!! )

    · Tum sehirlerarasi yasam merkezlerine, koy, kasaba, sehir giris ve cikislarda acik secik trafik tabelalari konarak surat sinirlari 25-40 km ikaz edilsin, sehirlerarasi otobusler dahil hep ayni suratle seyretmekteler. O kasabanin trafik polisi denetlesin, uymayanlara da aninda ceza uygulansin, hem de lokal ciddi gelir temini olur. Caydirici olacagi kesindir.

    · Medyada tip, havacilik, saglik gibi trafik gibi konularda uzmanlasma olmali. Herkes her konuyu yazabilir fikrinden artik uzaklasmali ve gelismis ulkelerde oldugu gibi tum kaynaklarini arastiran, konu ile ilgili terminolojiyi iyi bilen, uzman yazarlar yazmali arastirma neticelerini. Boyle oldugunda hem medya adina, hem de toplum adina cok iyi netice alinacagina ve iyi iletisim kurulacagina inaniyorum. Ve de medya ciddi onlemler alindigini ve uygulandigini halka duyursun, takipcisi olsun. Gostersin.

    · Cocuk ve genc olumleri ailelerin musaadesi ile ev videosu-resim-isim-egitici, uyarici ilan olarak kullanilsin.

    · Trafik mahkemeleri kurulmali ve burada suclulara tekrar mecburi trafik kurslari cezalari verilmelidir mahkemenin gosterecegi yerlerden birinde. ABD de Kalifornia’da vardir 5-6 ay kurs tekrari.

    · Halkin psikolojik bozukluk ve ruh sagligi problemleri medyada cok sik bahsediliyor bugunlerde. Devlet universiteleri ilgili bolum, kursu ve yetkilileri, acilen TV kanallari dahil genel toplantilar yapip, halkin ruh sagligini duzeltici-egitici-sakinlestirici yuksek seviyeli programlara yonelinmesi hususunu vurgulamali. Aile birligine, cocuk yetistirmege, toplum ruh sagligina saygili programlar yapmali TV ler. Istemeyen seyretmesin denemez, egitim seviyesi ve kulturle paralel bu olay. Bence iki nesil kayip su anda, birincileri yeni yetisen ve gunumuzdeki genel TV kulturunu norm zanneden genclik, ikincisi de 3-5 yaslarindaki gazetelerin 98% oraninda TV seyrettiklerini ilan ettigi sanssiz nesil!Bari sonraki nesilleri kurtaralim.

    · Sehirlerarasi kritik noktalara ve sehir ici kilit noktalarda kirmizi isiklardan bazilarina derhal kameralar yerlestirilmeli. Bu hukuken, kanunen hicbir itiraz ve anlasmazliga acik kapi birakmayan en etkili cozum. Ayrica onemli miktarda gelir elde edilmesine de sebep olmaktadir.

    · Trafigin yogun oldugu yer ve zamanlarda sehir icinde, sehirlerarasinda vs. bir kisi ekip arabalariyla kamera ile tespit etsin yollarin, araclarin, suruculerin durumunu bir donemec sonrasinda , sonra ofislerde geregi yapilir, cezalar postalanir kisilere. ABD de boyle.

    · Ayrica seyyar Speed Monitoring Camera-SMC ile suruculere surat limitleri hatirlatilirken buyuk tabelalarla kendi hizlari da gosterilmekte digital olarak ve bunun da suratlerini azaltma faktoru oldugu anlasilmaktadir.

    · ARABA SIGORTALARI: En onemli caydirici faktor olabilmektedir ABD ve diger ulkelerde. Araba sigortalari artik farkli bazlarda uygulanmali Turkiye’de -kisinin trafik hatalari ve cezalar ustune kurulmus, ABD deki gibi bir sistem uygulanmali-Burada ozellikle yedi yasindan buyuk arabalardaki sigortalar ucuz, yeni araba almak mesele degil ancak yillik sigorta primlerini odeyebilecek misiniz ciddi problem. Bunu etkileyen en onemli faktorlerden biri de araba kullanma gecmisiniz, siciliniz . Digerleri: arabanin markasi-modeli?Yani test kazalari neticesinde ,kazada, carpmalarda hasar orani,olum, yaralanma ve getirecegi mali yukumluluk nedir sigortaya. 3 yildiz almis sizi koruma sansi teknik olarak fazla olmayan x arabanin primi cok yuksek olacaktir. Cok calinan marka mi? Mesela Honda Accord en cok calinan arabalardan, sigorta yuksek oluyor. Guvenilir emniyetli bir marka- model mi? Nerede oturuyorsunuz?New York’ta ve de Queens de calinma yuksek risk sigortacilara gore. Calinma % si nedir e semtte, o sehirde? Garajda mi sokakta mi birakiyorsunuz gece? Yasiniz kac-gencseniz yandiniz, otomatikman priminiz yuksek! Kac senedir ehliyetlisiniz? Evde tek araba mi iki –uc araba mi var? Oteki kisinin araba kullanma sicili bozuksa bundan siz de zarar goreceksiniz. Tek arabaysa siz sadece ben kullanacagim deseniz de inanmazlar prim artar!Iki arabaniz bile olsa, her iki arabayi da kari koca birlikte kullanacaksaniz, kaza vs de dogacak maddi-manevi tazminat ve hasar nedeniyle kendinizi korumak icin her iki arabaya da ikinizin adini vermek zorundasiniz, o da sigorta prim faktoru olmakta. Evde genc araba kullanabilecek yasta cocugunuz varsa (kendi arabasi olsa bile) yandiniz! O da primi yukselten ciddi risk faktoru. Arabayi yilda kac mil kullanacaksiniz, ona gore prim tesbit eder-mili her sene kontrol eder. Ise gidip gelecek misiniz-evetse prim artar, cunku araba ile kaza riskiniz artmaktadir-yalan soyleyemezsiniz-kaza vs de zaten hicbirsey odemez ve karsi tarafinda masraflarini, tazminatini siz odersiniz, varsa eviniz bile elinizden gider ! Arabanizda airbag-ABS-alarm-LOJACK var mi ? (araca Lojack alet takiliyor ve calindiginda polise New York icinde haber veriyorsunuz, aleti onlar aktive edip araci bulabilme sanslari oluyor, hirsiz bulup deaktive etmezse ya da bu arada eyalet disina cikmadiysa!)Alarm arabanin orijinal imalatindan mi var, sonradan montaj mi?Monte eden orijinal acenta sertifikali mi? Hatta sizin arabanizi kullanmasa dahi, evde bir baska kisi kendi adina kayitli arabasiyla ceza alsa, veya kaza yapsa, sizin de sigortaniz firlar! Bunlar benim su an derleyebildiklerim. Tum bu faktorler ve isin maddi yonu suruculerin trafik kurallarina uyarak araba kullanmalari icin cok ciddi caydirici faktorlerden biri ! Kisi zaten pahali olan primleri artmasin diye trafik kurallarina adim adim uyuyor, uymuyorsa da sistem onu araba kullanamaz duruma sokuyor. Eski 7 yasindan buyuk arabalara full sigorta gerekmediginden, sigorta maliyetleri daha dusuk ancak prim artislarinda ayni kriterler gecerli. Artik siz kabul ederseniz,az kilometre yaptiginizi, bazi sigortalar yeni yeni sizi uydudan nerelere gittiginizi tesbit ederek,odeyeceginiz miktari da (gercekten az kullaniliyorsa araba) ,primi dusurebilmektedir!Bu da ozel hayatinizdaki sirlardan,nerelere gittiginizinn tespit edildigine, ozgurluk,insanlik haklariniza tecavuz edildigi itiraz tartismalarini gundeme getirmektedir.

    · Ticari ve sirket arabalarinin ustune isyerlerinin 800 lu telefon numaralari koyarak” Nasil arabami iyi kullaniyor muyum? Isyerime Haber Verin! “ yazilari yazdiriniz. Soforunuzu halka denetletin. ABD de var.

    · Halkin otobandaki, sehirlerarasi olaylari aninda rapor edip aracli trafik polisi ,yardim isteyebilecegi telefonlari-tanitimini yayginlastirilsin..

    · NOZONE KAMPANYASI baslatiniz. Tir, kamyon, otobus, tanker 3lu kor nokta egitimini TV lerde tekrar tekrar gostermeli, herkesi israrla egitmeli. Hayat kurtarici gercek.

    · Senede en cok tatil olan ayi secip TRAFIK EGITIMI ayi ilan edip trafik agirlikli yayinlar yapilmali. Plan-program cercevesinde beyinler yikanmali, egitilmeli .TV de nasil araba kullanilir, halk nelere dikkat etmezse carpma, fren aninda neler olur, nasil kucaginizdaki 20kglik cocuk, x, y km hizlarla carptiginizda elinizden 300-500-1000 kglik top gibi firlar, neden hic kurtulma sansi yoktur gibi bilimsel gercekler, arastirma neticeleri filmlerle aciklanmali. 5-10-15-20 sene hic ceza almayan profosyonel ehliyetli tir, otobus suruculeri, amatorler cumhurbaskaninca, TV lerce millete takdim edilip, ovulmeli,onore edilmeli,odullendirilmeli.

    · Arabasi daha hareket ederken kemerini baglamayanlara agir para cezasi, tekrarinda 1 gun hapis cezasi uygulanacagini ilan edip, halkin olayi kavramasi, benimsemesi, bilinclenmesi temin edilebilir.

    · Bebek-cocuk araba koltuklari kanunla mutlaka mecbur edilmeli.

    · Ofkeli suruculerle ekteki Internet adreslerinde gorulecegi gibi , New York eyaletinin, Amerikan sisteminin ve diger gelismis ulkelerin tavsiyeleri ve uygulamalari dogrultusunda acimasizca savasilsin.

    · Cocuk, genc okul cantalarina, montlarina , botlarina vs reflektor bantlar konmasi mecburiyeti getirilsin. Giysilerde reflektor kumas bantlar, insanlarin kismen tehlikeli yerlerde mecburen yaya yol almasi gereken durumlarda, boyundan gecen, sporcularin kullandigi reflektor onlukler takmasi tavsiye edilsin.

    · Talebeleri, cocuklari tasiyan okul arabalari tek renk sari/oranj olsun ve “ OKUL OTOBUSUDUR” tabelalari tasisinlar 4 tarafinda da tum ulkede ve cocuklar inip binerken 2 onde, 2 arkada ustte tepede yanip sonen kirmizi lamba olsun ve bu lambalar yanip sonerken , yani arac talebe indirmek, bindirmek icin tamamen durdugunda ABD deki gibi her iki yonden de gelen ve giden trafik durup beklemek zorundadir, sagindan da, solundan da gecmek agir suctur.Yani talebe otobusu karsinizdan bile geliyorsa tamamen durmak ve beklemek zorundasiniz kanunlara gore. Ilk ceza $250 –$ 850 dir.Uc yil icinde uc suc varsa, ehliyet en az 6 ay iptal edilir. Arkadaki ve de onundeki gelen vasitalar tamamen durarak okul otobusu tepesindeki isik sonunceye kadar beklemek zorundadir. Okul giris ve cikis saatlerinde trafik polisleri lokal olarak gorevli olsun kaza olan ve olmasi muhtemel noktalarda, okul onlerinde. Ayrica okul olan bolgelerde parlak neonlu sari tabelalarla her 20 metrede bir cevrede okul oldugu hatirlatilir, gosterilir ve zaten bu yorelerde, residential denen insanlarin oturdugu-yasadigi bolgelede surat limitleri oldukca dusuktur 25 km gibi.

    · Surucu Kurslarinda teknik, motor egitimi sadece profosyonel suruculere verilsin. Diger ehliyetlerde agirlik sadece trafik kurallari, arac hareket halinde ne yapilmali, yapilmamali ogretilmeli ( ABD de boyle). Kurslarla mecburi egitim devam edecekse egitmen olarak son 10 senede ceza almamis ehliyetli , iyi surucu sicili olan kisilerden egitimci secilip sertifikalanmali.Cok yeni suruculer egitimci olamamali. Bu kurslarin ticari amacli olduklari bilinmektedir. Amaclarina hizmet edip etmedikleri tekrar degerlendirilmelidir.

    · Arabalarin her sene ve el degistirdiginde satislarda sart olan, senelik inspection-trafige cikacak durumda olup olmadiginin arastirildigi komputerlerle yapilan kontroller onemlidir. Gecer durumda olanlarin camlarina alinan etiketler yapistirilir, gecerlilik tarihleri yazilidir ustunde. Bu etiket olmayan araba trafige cikamaz. Gecerli etiketi alamayanlar gerekli tamirleri yaptirir ve tekrar muayeneye girer.

    · ABD de trafik ekip arabalarinda kamera vardir. Mudahale ettigi her an ve durumda bu kameralar aciktir, hem vatandasin hem de polisin hak ve can sagligini guvence altina alir ve de itiraze mahal birakmaz ve kesin delildir mahkemelerde. Bazen polisler oldurulmekte, onlar icin de koruyucudur, halk icin de. Her ekip arabasina degilse bile devlet butcesinin musaade ettigi olcude mutlaka kullanilmalidir. Halk ve de ozellikle ickili, ofkeli , genc suruculer devletin kanunlarla ensesinde oldugunu bilmelidir.

    · “Fatal Vision” denen gozlukler ABD de genclere egitim amacli kullanilmakta, kisi bir damla bile icki icmeden , sanki kaninda 0.18 BAC alkol miktari varmiscasina sarhos tecrubesi yasamaktadir, arabanin kapisini acmakta zorlanmakta , kendisine atilan topu kacirmakta vs. Egitim icin basarili oldugu bildirilmektedir. Kaynak http://www.gm.com General Motors.Konu hakkinda daha fazla bilgi almak isteyenlerinse DRNKnstr@excel.net Drunk Busters of America’ya e-mail gonderin ya da 1 920 924 5751 I telefonla arayiniz denmektedir. Okullarda, trafik egitiminde kullanilmalidir.

    http://www.nhtsa.dot.gov NHTSA- Cok cok faydalanabileceginiz detayli guzel bir adres-Ulastirma departmani talimatlari ile hazirlanmis . NHTSA ABD de ulusal otoban trafik emniyetini korumak, alkollu/uyusturuculu araba kullanmayi onlemek, ve araba kazalarini minimuma indirmek, onlemler almakla sorumlu. Kurallarin kanunlarin uygulanmasi, can emniyetini korumak bilgileri. Arabalarla ilgili her turlu bilgi ve insanlar basligi altinda bilgiler-amac olumleri minimuma indirmek, kazalari onlemek, emniyetli araba kullanmanin sartlarini belirlemek ve de uygulatmak.

    http://www.pathfinder.com/NY1/news/headlines/indexh_city_wants_to_seize.html NY1 TV Kanalinda arabalarin ellerinden alinacagi haberi.

    http://www.consumeralert.org/new.htm American Consumer Alert-Amerikalilara tuketicilere acilen duyurulmasi gereken konular.

    http://www.consumerreports.org Tuketici raporlari-Tost makinalarindan arabalara kadar her cesit uretim, malla ilgili tarafsiz, test neticeleri ve gorusler.Bilincli tuketiciler bu datalari inceleyerek buzdolabi, araba, cocuk oyuncagi, yiyecek vs alir!Mecmualari da var.

    http://www.consumer.gov/ Federal tuketici bilgileri, linkleri

    http://www.drugs.indiana.edu/publications/iprc/factline/alcdoses.html Alkol dozlari-hangi icki, ne kadar,olcumler, BAC ve cesitli ulkelerdeki esiti/muadili.

    Bir viski=1 kadeh sarap=1 kucuk teneke bira=ayni miktarda alkol.

    http://www.nytimes.com/library/auto/980130cars.html The New York Times –Auto Safety-arsiv yazisi- Drunken Driving Standards may Change-30 Ocak 1998.Kanda alkol yuzdesi olan BAC nin 0.08ze dusurulmesi .Zaten bircok ABD eyaletinde gecerli.Digerlerinde de 0.10 dan 0.08 ze dusurme calismalari var.

    BAC nizi hesaplama tablosu var: Bakiniz ve siz de kendi durumunuzu hesaplayin.

    A-Ornek: 130 pound/ 60 kg bayan bir saatte 2 bira ya da viski veya sarap icse, BAC= 0.0583 ve kanunen DWIA ( Driving While Ability Impaired) sucudur ve ilk sucunda 15 gune kadar hapis+ 300-500$arasi $+ 90 gun ehliyeti gecici iptal edilir. Ilk 5sene icinde ikinci ayni sucta 30 gune kadar hapis+500-750 $ para+ehliyet en az 6 ay tamamen iptal edilir, sinavlara bastan girmek zorunda kalir.

    B-Ornek :180 pound/82 kg erkek 1 saatte 3 bira,veya sarap veya viski ya da votka vs icse, BAC=0.524 ve yine tutuklanir.Yukaridaki ayni cezalar verilir.

    1 pound=0.455 kg

    http://www.drugs.indiana.edu/drug_info/intox.html Alkol zehirlenmesinin genel etkileri. Ne kadar BAC ortalama bunyede ne etki yapar tibben?

    http://www.drugs.indiana.edu/druginfo/alcohol.html Indiana Universitesi-Onleme Merkezi Kaynaklari. Alkolle ilgili konular, linkler.

    http://www.nytimes.com/library/auto/020599cars.html The New York Times-Automobiles-Impaired Driving, by Prescription-receteyle veya recetesiz satilan, sakinlestiricilerin vs alkol-uyusturucu gibi sarhos DWI BAC-0.10 veya 0.10dan buyuk test neticesi verdikleri ve kaza ve olumlere yol actigi hakkinda arastirma raporu.ABD de federal devlet 9.5 milyondan fazla ulastirma hava, kara ve demiryollari, sahil koruma vs gorevlilerine ki bunlarin 8.5 milyonu profosyonel ehliyetlidir, zorunlu uyusturucu-ilac-alkol testi uygulamaktadir.(Ise alirken ve daha sonra da ani, onceden haber verilmeden rastgele zamanlarda!)

    http://www.adhl.org Alkol ve Sokak Uyusturuculari. http://www.adhl.org/druglos.html Sokak Uyusturuculari ve Alkol-sokak isimleri ve tibbi/bilimsel isimleri, bilgiler.

    http://www.consumerreports.org/Special/SafetyAlerts/Reports/9802sit0.htm Araba koltugunda direksiyondan en az 25cm uzakta ve en iyi oturma pozisyonu nasildir?

    http://www.consumerreports.org/Special/Samples/Reports/9806driv.htm Consumer Reports-Tuketici Raporu -Emniyetli araba kullanma tavsiyeleri.

    http://www.aloha.net/~dyc/tips.html Icinizdeki ofkeyi frenleyin, eve canli gidin, tavsiyeler.

    http://www.aloha.net/~dyc/surveys/index.html Dr. Leon James-Hawai Universitesi-Psikoloji Profosoru-Yol ofkesinde ulkeler, kadin-erkek,yas gruplari ve arabalara gore arastirmalar.Online Testi siz de doldurun, arastirmaya yardimci olun.

    http://www.aloha.net/~dyc/surveys/behaviors.html Insanlari cildirtan 100 surucu hatasi.

    http://www.aloha.net/~dyc/testimony.html Dr Leon James-Senato raporu.Ickili-ofkeli suruculer.Nasil basa cikilir?

    http://www.nhtsa.dot.gov/people/injury/enforce/aggressdrivers/toc.html Agresif-Ofkeli suruculer-ne yapilmali? Nasil? Tum tavsiyeler!!! Medya ve halki aydinlatma-gelismeler hakkinda bilgilendirme iliskileri.

    http://www.ohs.fhwa.dot.gov/tidbits/hkquiz.html Otobanda araba kullanma sinavini okuyunuz.

    http://www.ohs.fhwa.dot.gov/speed/index.html ABD de surat onleme calisma program linkleri.

    http://www.nhtsa.dot.gov/people/injury/enforce/stspdlaw98/98index.htm ABD Eyaletlerde surat limitleri.Otobnda 85 mile musaade edilen new Jersey’de cezalar 2 mislidir.

    http://www.ohs.fhwa.dot.gov/speed/sanction.htm Eyaletlerde OKUL cevresinde ve yol insaat sahalarinda SURAT VE KURALLARA UYMAMA CEZALARI.

    http://www.nhtsa.dot.gov/people/injury/enforce/swpjoint.html Speed Management Work Plan-Surat Kontrolu .Surat Onleme Calisma Plani.

    http://www.drivers.com/issues/roadrage/pepper.html Yol ofkesi onleme ve kaynak linkleri.

    http://drivers.com/licensingmenu.html Ehliyet cinsleri ve asamali ehliyet, ticari ehliyet vs.linkler.

    http://www.drivers.com/pde-free/free.html Ticari-Profosyonel ,TIR ehliyetleri.

    http://www.consumerreports.org/Special/SafetyAlerts/Reports/9702airb.htm Hava yastiklari tehlikeleri. 25cm uzakta olmalisiniz direksiyondan.Kimler tehlikede?12 yasindan kucuk ve minyonlari ,Cocuklari asla one oturtmayin.

    http://www.aloha.net/~dyc/facts.html Araba kullanma ve kaza gercekleri…

    http://www.cdc.gov/ncipc/duip/drving.htm CDC-Atlanta-Centers for Disease Controle and Prevention-Devlet eyaletlere ickili suruculerin sebep oldugu olay ve olumlerin derhal onlenmesi icin:aninda ehliyet iptali, BAC nin 0.08 ze ,sonra da 0.06ya dusurulmesini, icki vergilerinin siddetle arttirilmasini, 21 yas altindakilere kanunen Sifir Tolerans kuralinin uygulanmasini, sik sik ekip icki kontrolleri, bol egitim, medya bilinclendirme kampanyalari onermektedir.

    Partinizde , evinizde ,sofranizda alkolsuz ickiler sunun.Alkollu ickileri israrla sunmayin.Misafirlerinize evlerine emin donmelerini temin edin,goturun veya yatiya kalmalarini temin edin.(ABD de evinizde sizin ikram ettiginiz ickilerle yolda kaza yapan kisi ya da yakinlari sizi mahkemeye verebilir, kanunen icki sunmakla suclu ve sorumlusunuz ev sahibi olarak)

    ASLA ICKILI KISININ ARABASINA BINMEYINIZ!

    Eglenip icki icecekseniz: Gruptan birisi HIC icki icmesin, o araba kullansin donuste. Eve taksi veya otobus, dolmusla donun.Bir arkadasinizdan ,ailenizden sizi oradan almasini rica edin.Veya gece yatisina kalin.Ama asla araba kullanmayiniz.

    http://drivers.com/parguide.html Ailelelere tavsiyeler.

    http://www.med.upenn.edu/recovery/cons/library.html Alkol ve digerleri-bagimliliklar-linkler.

    http://www.dui.com/alcoholissues/alcoholissues.html ALKOL konulari.

    http://www.hwysafety.org/news.htm ABD Karayollarinda-otobanlarda emniyetle ilgili son basin bultenleri-haberler.

    http://www.dui.com/crashpictures/crash.html Kaza Resimleri.Olaylar-ICKI ICMEYIN! LUTFEN MOTORU CALISTIRMADAN ONCE KEMERLERINIZI TAKIN.

    http://www.intox.com/Drink_Wheel.html Yasinizi, cinsiyetinizi, kac saatte ve kac adet icki ictiginizi girin, ve kandaki BAC oraninizi ogrenin. VE ICKILI IKEN ASLA ARABA KULLANMAYIN.

    http://www.ama-assn.org/special/aos/alcohol1/index.htm AMA-Genclik alkol ve uyusturucu onleme.

    http://www.dui.com/oldwhatsnew/News/lifeinjail.html Ickili surucuye OMUR BOYU HAPIS.

    http://www.ncadd.com/tsra/abstracts/024.html Ickili suc isleyenlere Hastahanelerde Egitim.

    http://www.nhtsa.dot.gov/hot/whodies/whodies.html Araba kazalarinda kimler oluyor? Her 13 dakikada bir kisi, gunde 115 kisi/bir DC 9 ucak dolusu insan! 70 erkek, 35 kadin, 10 cocuk!

    http://www.ohs.fhwa.dot.gov/outreach/ryr/index.htm Read Your Road- Otobanlari kullanan herkesin araba kullanma rehberi**Cizimlerle anlatilmis.YOLLARI PAYLASMAK ve tabelalari okumak..

    http://alcoholism.miningco.com Alkoliklik .Ailede siddet, saglik.Alkolun etkileri-Sadece kilavuz olarak verilen “Alcohol Impairment Chart” a bakiniz. Kadin- erkek kac kiloda ve bir tek kadeh ickide dahi araba kullanabilme acisindan tablonun neredesiniz. 12 Step Support- Isimsiz Alkolikler Derneginin-AA Testini yapin kendinize lutfen.

    http://www.caltech.edu/~counseling/daapp/selftest/test1.html Alkolle probleminiz var mi? Test.

    http://www.recoveryconnection.com/profselftest.hmx Alkolik misiniz? Cesitli Testler.

    http://ncadd.org/youth1.html genclere alkol Testi.

    http://www.fcpi.org/druginfo.html Ailelere ve kullananlara alkol, uyusturucu testleri.

    http://www.mhsource.com/hy/alcohol.html Alkoliklik Gercekleri.

    http://www.mhsource.com/hy/alcfam.html Ailede Alkolikli.

    http://www.who.int/msa/mnh/ems/icidh/icidhtrg/sld011.htm WHO –World Health Organization,Dunya Saglik Organizasyonu.(http://www.who.org http://www.who.int )-Alkol bagimliligi.

    http://www.med.upenn.edu/recovery/cons/checklst.html University of Pennsylvania-Psychiatry-Kendi icki durumunuz nedir?Alkol ve diger uyusturucularla ilgili test.

    http://www.ncadd.org/defalc.html NCADD-ALKOLIKLIGIN TARIFI.

    http://www.arf.org/isd/faq/list.html ALKOL-Sikca Sorulan Sorular.

    http://www.ncadd.org/health.html NCADD-Icki –saglik olcu tavsiyeleri. Nasil- ne kadar?

    http://faceproject.org/LowRisk/default.html Toplumda dusuk riskli az icki nedir?

    http://www.abcnews.go.com/onair/2020/transcripts/2020_drinking990120_trans.html ABC TV 20/20 programinda kadinlarin ickiden erkeklerden farkli etkilendiklerini ve kanser gibi hastaliklara sebebiyet verdiklerini, Deneme grubunda erkeklerle AYNI MIKTARDA ICKI VERILDIGI HALDE KADINLARIN ( hatta kilolari ayni kadin-erkekler dahil) kanlarinda erkeklere gore daha yuksek miktarlarda alkol test edildigini ve de vucutlarindan alkolu daha gec atabildiklerini,yani daha uzun sure sarhos kaldiklarini gostermekte.Detayli cok guzel bir arastirma.20Ocak1999

    http://www.med.upenn.edu/recovery/cons/reco2000.html Internet Alcoholic Recovery Center- University of Pennsylvania-Psychiatry-Alkoliklerde yeni ilac tedavisi.

    http://www.ncadd.com/ National Commission Against Drunk Driving-NCADD-Alkollu/Uyusturuculu (Bazi ilaclar da uyusturucu kapsamindadir, ya da uyusturucu etkisi yapar) Araba Kullanmaga Karsi olan Ulusal Komisyon-21-34 yas grubu, kronik alkolik suruculer, 21 yasin altindaki suruculer, icki icmeyen suruculer,trafik emniyeti gercekleri,linkler.Eyaletlerde yetiskin ve 21 yas alti BAC limitleri Tablosu,.Linkler.

    http://www.casacolumbia.org/ Columbia Universitesi Alkol/Uyusturucu Bagimlilik Merkezi.Linkler sonsuz.

    http://www.med.upenn.edu/recovery/cons/index.html University of Pennsylvania-Psychiatry-Internet Alcohol Recovery Center- Iyilesme Merkezi-Alkol-Uyusturucu-Tuketici bilgileri.Guncel haberler.Doktorlar icin bilgiler.

    http://www.hhdev.psu.edu/research/Alcohol.htm Icki icmeyle ilgili Arastirma.

    http://www.dui.com/oldwhatsnew/drunkairlinepass.html Ucakta ickili yolcular.

    http://www.health.org/nacoa/kidkit.htm Alkolik ailesi olan cocuklara alkoliklik, icki nedir bilgiler.Soru-cevaplar.Alkoliklik nedir?

    http://wwww\.health.org/nacoa/ Alkoliklerin Cocuklari Kurulusu.

    http://www.ncadd.com/tsra/abstracts/chronic.html NCADD-Kronik ickili suruculer-Kaynaklar ve linkler, konular.Trafikte nasil mucadele edilir, neler yapilmalivs.

    http://www.ncadd.org/randr.html Alkol ve Uyusturucular-Kaynaklar-tum kurum ve organizasyonlar-linkler.

    http://www.dui.com/oldwhatsnew/oldwhatsnew.html#alcohol Alkolle ilgili tum sorular-konular.Kutuphane.

    http://ctr.usf.edu/sg/sober/drunktst.htm Gece ickili suruculeri nasil anlarsiniz?

    http://www.dui.com/faq/InsuranceFAQ.html Araba sigortasi SSS/FAQ sik sorula sorular.

    http://www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?file=/chronicle/archive/1998/11/05/BU30531.DTL Kaliforniya’da 3 kotu puan alanin araba sigortasi ikiye katlaniyor!

    http://www.dui.com/whatsnew/newlaws98.html CA DUI kurallari.-Driving Under Influence(ickili araba kullanmanin genel tabiri)

    http://www.lapdonline.org/ Meshur LAPD TV Dizisi webinden gercek Los Angeles Polis webine “Official Website of L.A. Police Department” linkine git, oradan da Youth Programs okuyunuz-D.A.R.E. Drug Abuse Resistance Education, Uyusturucu Kullanmaga Hayir Egitimleri. Emniyetli Mahalleler nasil yaratilir-narkotik’e bak. Diger konular-Tatil emniyeti onlemleri , evinizi, arabanizi, kendinizi hirsizlardan nasil korursunuz? Araba kullanirken neleri asla yapmamalisiniz? Tum koruyucu onlemler polisce size aciklanmakta vs.Guzel linkler.

    http://www.dui.com/duieducation/duieducation.html DUI-Driving Under Influence-ickili iken araba kullanmak-DUI egitimi.CALIFORNIA.

    http://www.dui.com/links/miningcolinks.html Ickili/uyusturuculu araba kullanmak ve Alkolikler networkleri linkleri. Bilgiler.

    http://www.casacolumbia.org/links1459/links_list.htm?section=Nonprofit%20Resources Columbia Universitesi Uyusturucu/alkol/.sigara vs bagimlilik merkezinin verdigi tum kar amaci gutmeyen kurumlar linkleri. Linkler.

    http://www.casacolumbia.org/faq1462/faq.htm Alkol-Uyusturucu hakkinda Sikca Sorulan Sorular cevaplar.

    http://www.ncadd.com/tsra/index.html NCADD-indeks ve linkler.

    http://www.casacolumbia.org/publications1456/publications_show.htm?doc_id=7167 Anne-babalari alkolik-uyusturucu kullanan cocuklarda ebuz edilme/tacizler,tecavuzler,-olum-yaralanma artislari-Yeni Rapor ozeti.

    http://www.casacolumbia.org/publications1456/publications_show.htm?doc_id=5882 Kadinlarda Orta yasta alkolikler.yeni Rapor ozeti.

    http://www.casacolumbia.org/publications1456/publications_show.htm?doc_id=5888 Genclerde alkol/uyusturucu rapor ozeti.

    http://www.casacolumbia.org/links1459/links_list.htm?section=State%20and%20Local%20Resources State ve Local Resources-ABD Alkol-Uyusturucular Devlet Kaynaklari.-Genclik-alkol-uyusturucular-mahalleniz-onlemler-gonulluler-cocuk siteleri-onlarin bu konularda fikirleri vs.

    http://www.casacolumbia.org/links1459/links_list.htm?section=International%20Resources Uluslararasi-Dunyada Alkol-Uyusturucu-onleme-anlama-tedavi- dayanisma linkleri.

    http://www.ias.org.uk/ Ingiltere Alkol Calismalari Enstitusu.Amaci:Halki alkol konusunda bilinclendirmek ve yanlis kullanimi halinde olacaklari anlatip uyarmak , onlemek.

    http://fox.nstn.ca/~eoscapel/cfdp/cfdp.html Kanada Alkol/Uyusturucu Politikasi.

    http://www.stopdrugs.org/mainindex Stop Drugs.-Uyusturuculari Durdurun-Kullanmayin!

    http://www.wnet.org/closetohome/home.html MOYERS ON ADDICTION- Uyusturucu-alkol evinize girince, sizin de basiniza gelince.ABD de cok unlu gazeteci Bill Moyer Ailesinin drami veEgitim Dizisi.

    http://www.mcgovernfamily.org/newstuff/resources.html Alkoliklik linkler.Bilgiler.

    http://www.ncadd.com/lightson.html Suruculerin ulkede secilen bir gun farlari yanik araba kullanarak ickili/uyusturuculu araba kullanilmasini onleme-bilinclendirme kampanyasi gunu ilan edilmesi!

    http://www.hwysafety.org/qanda/qarlc.htm Kirmizi isikta Kameralar-soru-cevaplar.Kirmizi yanan DUR isiginda rastgele (suruculer hangi kirmizi isiklarda kamera oldugunu bilemezler) yerlestirilen kameralar ile kirmizi isikta gecenlerin resimleri cekilmekte ve de suratleri de tesbit edilebilmekte ve bu resimlerle itiraza mahal kalmaksizin derhal cezalar posta ile araba sahibinin adresine postalanmaktadir. Bunun disinda kendi sectikleri noktalarda polis ekipleri kamera ile kayitlar yaparlar arabalarindan ve bu kayitlari araba sahiplerine uygulanacak cezalara esas alirlar.Bu nedenle araba sigortalari derhal onemli oranda artacagindan, arabayi kim kullanirsa kullansin, araba sahibi cezadan sorumlu olacagindan, ve de sigortasi ikye,uce katlanacagindan, ABD de arabasini kimse kolay kolay bir baskasina kullandirtmaz! (Hatta sizin arabanizi kullanmasa dahi, evde bir baska kisi kendi arabasiyla cezalar alsa, kaza yapsa, sizin de sigortaniz firlar!) Bir Kamera $50.000 ve takilmasi ise 5000 $. Ancak ise yariyor!

    http://www.nytimes.com/library/auto/980130cars.html The New York Times-Auto Safety-Drunken Driving Standard May Change-Kanunlarla BAC- Kandaki alkolun 0.08 ze dusurulmesi. BAC nizi olcun ve gorun: kac kadehte, ne zaman, netice ne oluyor!!!

    http://www.datia.org/industry_directory/industry_directory.htm The Drug & Alcohol Testing Industry Association –DATIA-1000 den fazla uyesi olan alkol ve uyusturucu Test Endustrusu Kurumu-Ilgili testleri uygulatan,uygulayan, karar verici kisi ve kurumlarin , hukumetlerin, isyerlerinin, kurumlarin vs faydalanacagi bir nolu uyusturucu/alkol testleri saticilari endustrisi kaynagi.Linkler.

    http://www.nytimes.com/library/auto/020599cars.html The New York Times-Automobiles-Impaired Driving, by Prescription-receteyle veya recetesiz satilan, sakinlestiricilerin vs alkol-uyusturucu gibi sarhos DWI BAC-0.10 veya 0.10dan buyuk test neticesi verdikleri ve kaza ve olumlere yol actigi hakkinda 1999 arastirma raporu.

    Alkol / ilac/ uyusturucu etkisinde araba kullanarak kaza ve olumlere sebep olanlara Internet weblerinizde, sitelerinizde gerekirse teshir ederek, resimlerini koyarak mucadele edelim. (Alerji veya grip ilaci, oksuruk surubu dahi alkol/uyusturucu etkisi yapabilir bunyede, hatta bazilari daha da kotu etkiler- ilaclarin yan etkilerini okuyunuz ! Kaynak: New York Drivers Manual. Ilac etkisi de olsa alkol kapsaminda cezasi vardir ve sorumlusunuz kanun onunde.)

    ABD de federal devlet 9.5 milyondan fazla ulastirma hava, kara ve demiryollari, sahil koruma, polis, askeri vs gorevlilerine ki bunlarin 8.5 milyonu profosyonel ehliyetlidir, zorunlu uyusturucu-ilac-alkol testi uygulamaktadir. Kaynak: The New York Times 05 Subat 1999(Ise alirken ve daha sonra da ani, onceden haber verilmeden rastgele zamanlarda!)

    http://www.datia.org/resources/FTAfinalrule_maint.html Toplu Tasimacilik yapan tum suruculere (kara, hava ve demiryollari dahil) alkol ve uyusturucu testleri uygulanmasini gerektiren kanun. ABD de isyerleri eleman arama ilanlari “Drug Free Workplace” diye cikar ve bu konuda problemi olan o ise basvuramaz, basvurmaz!

    http://www.datia.org/resources/99RandomTestRates.htm Ulastirmada (DOT) onceden haber verilmeden yapilan uyusturucu ve alkol testleri 1999 uygulanacak tablo-havacilik, karayollari,sahil koruma,demiryollari gorevlilerine.

    http://www.datia.org/news/news.htm Uyusturucu ve alkol testleri hakkinda haberler veren 15gunde bir cikan mecmua-isyerlerinde habersiz testler, uyusturucuve alkolden emin-arinmis isyerleri vs HABERLERI.Eski sayilar, konular, linkler.

    http://datia.org/resources/pressclippings.htm Isyerlerine eleman almadan once (almaya kesin karar verilen kisiyi ikinci, veya son interviewa cagirip, onun beklemedigi anda teste gonderilmekte, netice uygunsa kisi ise alinmaktadir) ve aldiktan sonra yine ani habersiz isyerlerinde verimsiz ve supheli ,alkol –uyusturucu kullandigindan suphelenilen kisiye veya tum personele uyusturucu-alkol testleri uygulamasi raporu.

    http://www.city.vancouver.bc.ca/ctyclerk/cclerk/960326/a4ii.htm Kanada’da radar fotograflari=Speed Monitoring Camera-SMC, surat tesbit eden kameralar ve elde edilen gelir yuksekligi ve diger kullanma nedenleri, tercih nedenleri hakkinda rapor.

    http://www.ncadd.com/tsra/abstracts/technology.html Detection of Drunk Drivers-NCADD- Trafik Emniyeti Arastirmalari-Ickili suruculerde kullanilan teknoloji.Kaynaklar ve linkleri. Tum teknik alet ve sistemler var.

    http://www.ohs.fhwa.dot.gov/speed/study.html Hollanda, Almanya, Isvec ve Avustralya’da surat onleme teknikleri raporu-farkli alet ve teknolojiler.Vascar-Radar-Lidar-Photo Radar.

    http://www.ohs.fhwa.dot.gov/outreach/index.html Emniyetli Yollar-Suruculer Egitim Kampanyasi programlari. Kirmizi isikta gecme, onleme soru- cevaplari , NOZONE ,otoban testi vs.

    http://www.nhtsa.dot.gov/people/outreach/safesobr/16qp/adprograms.html Ofkeli suruculere hangi eyaletler nasil kanunlar uygulamakta? Kampanyalar-metodlar.

    http://www.localsource.net/ftwscripts/9251.htm KRIMINAL SUC- Sokak uyusturuculari-ilaclar ve kan-idrar tesleri hakkinda. Araba ve mallarina el konacagi bilgileri.

    http://www.ncadd.org/ NCADD-National Council on Alcoholism and Drug Dependance,Inc.-Ulusal Alkoliklik ve Bagimlilik Konseyi.

    http://www.ncadd.org/randr.html Alkol/bagimlilik/uyusturucu kaynak linkleri.

    http://tv.cbc.ca/market/files/cars/carbreath.html ALKOL TEST EDEN, ARABAYA MONTE EDILEN SABIT ALET –NEFES TEST EDICI.Surekli ickili araba kullanma sucu isleyen kisilerin tekrar ickili araba kullanmalarini onlemek icin , ilk suclarindan sonra arabalarina kanunla monte edilmesi istenen (parasini suclu oduyor) ve kisi ayik olmadigi surece arabanin calismasini engelleyen nefesten icki test eden alet haberi. Kanada Alberta’da mahkeme kararlari ile surekli uygulanmakta ve alet de Kanada’da imal edilmis. Kisi hem mirildanip, sarki sesi cikartip hem de uflemek zorunda, aletin aldatilmasini onleme mekanizmasi konmus. Arada kullanirken zaman zaman tekrar uflemesi gerekmekte yoksa araba siren gibi calmakta, surucu kontagi kapatmak zorunda kalmakta. Detaylari haberde .Amerika’da 35 eyalet kullanilmasi icin kanun cikartmis. Turkiye’de de uygun gorulen sekilde faydalanilabilir.

    http://www.ama-assn.org/med-sci/csa/1997/rep14a97.htm 21 yas altinda kanda limit BAC 0 KURALI bircok eyaletde benimsenmis durumda-AMA haberi.Sifir Tolerans Kanunu.AMA-Amerikan Tip Kurumu Raporu-ickiden etkilenme degisik BAC seviyelerini rapor etmekte ve de limit dusurulmesinde kesin netice alindigini bildirmekte. .AMA Tip Kurumu tavsiyeleri.

    http://www.ncadd.com/tsra/abstracts/youth.html NCADD-gencler kazalarda birinci sirada! Tum kaynaklar ve linkler.

    http://www.arf.org/isd/info.html Alkol ve digerleri-bilgiler.

    http://www.ncadd.org/cancer.html Icki-Kanser iliskisi.

    http://www.ncadd.org/heart.html Icki-Kalp iliskisi.

    http://www.ncadd.org/youdir.html NCADD-Genclik ve Alkol-Uyusturucu Bagimlilik.

    http://www.ncadd.org/parent2.html Cocugunuz icki icyor mu? Belirtileri nelerdir, nasil anlarsiniz?

    http://www.acde.org/signs.html Genclerde, Cocugunuzda uyusturucu belirtileri…Alkol, hangi uyusturucu nasil belirtilere sebep olur?

    http://www.ncadd.org/parent1.html Cocuguma ickiyle ilgili neler soylemeliyim? Egitim amacli video satiliyor burada, ama devlet bu programlari TV icin hazirlatabilir bizde

    http://www.kidscampaigns.org/ Cocuklarla ilgili USA capinda tum aileye, egitimcilere, ilgililere Kampanya-cok guzel.COALITION for Children’a bak.

    http://www.ncadd.org/campdir.html Gencligin icki icmesi nasil onlenir Kampanyasi.

    http://www.hwysafety.org/drivers/stories.htm#anchor71131 Genclerde yarislar neticesi olumler.

    http://www.ncadd.org/problems.html Ayiltici Alkol Gercekleri.

    http://www.ncadd.org/youthalc.html Uzucu Genclik-alkol-uyusturucu gercekleri.

    http://www.ncadd.org/women.html Kadinlarda alkol ve diger uyusturuculara bakis.

    http://www.ncadd.com/tsra/abstracts/022.html Kimler surekli-inatci ickili suruculerdir/

    http://www.ncadd.org/fyidui.html Alkollu/ilacli/uyusturuculu araba kullanma gerceklerine bakis.

    http://www.ncadd.org/fyibinge.html Genclerde ‘BINGE DRINKING” tarifi-3-5-10 ickinin ust uste icilmesi! Olumler sik sik basinda yer alir.

    http://www.jointogether.org/sa/ ELELE- Uyusturucu /alkol /sigara vs bagimliliklarini onleme. Haberler-linkler.

    http://www.nytimes.com/yr/mo/day/auto/indexsmart.html The New York Times-Automobiles-Safety Archive-Arsivden oto, surucu emniyeti hakkinda bu gune kadar yayinlanmis konular-ofkeli, alkollu suruculer, BAC nizi olcun vs. tum yazilar.

    http://www.aloha.net/~dyc/index.html Hawai Universitesi-Psikoloji Profosoru-Trafik psikologundan tavsiyeler…

    http://www.aloha.net/~dyc/rrnews.html Yol ofkesi Raporlari.Dr. Leon James- Hawai Universitesi-Psikoloji profosoru.

    http://www.aloha.net/~dyc/tips.html Icinizdeki ofkeyi frenleyin, eve canli gidin! Tavsiyeler…Her durum icin yuzlerce tavsiye .

    http://www.aloha.net/~dyc/kindness.html Yol ofkesine karsilik verin-Kibarlik!

    http://www.nytimes.com/yr/mo/day/auto/autonav.html#safety The New York Times –oto emniyeti ile ilgili, ve cesitli oto konularinda da arsiv ve de ilgili linkleri. OTO KILAVUZU. Arabalarinizi test neticeleine gore aliniz. 5 yildiz en emniyetli olanlar. Trafik kurallarina uymanin yani sira, test neticelerine gore paranizin elverdigi olcude en emniyetli, ailenizle icinden sag cikabileceginiz otoyu secin ve satin alin!!!

    http://www.madd.org Mothers Against Drunk Driving –MADD. Cocuklarini ickili /ETKI ALTINDAKI suruculerin yaptigi trafik kazalarinda kaybetmis, lobi calismalari yapan, ickili araba kullanilmasini onlemege calisan, icki icip/ilac, uyusturucu kullanan ve araba kullananlara kizgin anneler grubu.Amaclari-aktiviteleri:Kaza kurbanlarina yardim ederler.Toplumu egitirler ve bilinclendirirler.Ilgilenen kurumlara prezentasyon yaparlar.Yuzlerce subesi vardir.Okullarda ickili araba kullanma ve kazalari onleme egitimleri programlarini uygularlar.Kaza kurbanlari talep ettiginde veya MADD ihtiyac hissettiginde mahkemelerde fiilen oturarak alinacak kararlari izlerler.Suruculere uygulanan uyusturucu ve alkol kullanimi ile ilgili kanunlari takibederler.”Ickili araba carpismalari, olumler kaza degil cinayettir

    http://www.saferoads.org Advocates for Highways and Auto Safety-Highway (otoban) ve otonuzu emniyetli kullanma talimatlari,onerileri,egitimi.Emniyetli arac kullanmakla ilgili tum linkler.

    http://www.acde.org/library.html Linkler, webler.

    http://www.casacolumbia.org/links1459/links.htm Alkol, Genclik tum linkler.

    http://www.jointogether.org/impact/sa_catalog.html IMAGE-Resimlerle bagimlilik neticeleri-toplum-insan nasil etkileniyor kampanyasi.

    http://www.jointogether.org/Wire/NewsList.asp?SiteID=NACOA Alkolle ilgili haberler ozetleri.

    http://www.ncadd.org/awaredir.html NISAN AYI HALKI ALKOL/UYUSTURUCU/ILACLAR HAKKINDA BILINCLENDIRME AYIDIR. NCADD nin egitim paketleri-neler yapiyorlar?

    http://www.traumafdn.org/alcohol/ariv/index.html Alkolle ilgili Siddet ve Yaralanma/Trauma Merkezi.

    http://www.traumafdn.org/alcohol/ariv/facts/factcnt.html Alkol Konulari-linkler. Ickili araba kullanmak dahil.

    http://www.traumafdn.org/alcohol/ariv/drivsum5.html ARIV- ickili araba kullanmak yazilari-raporlari.

    http://www.lawstreet.com/lawguide/VATRLIC.html Law Guide-Kanunlari sor-ogren. Law Guide’a git,Eyaleti sec klik et, trafik kanunlari de ve suc konusunu sec, cezayi ogren! Eyaletlere gore kanunlar-cezalar!

    http://www.lawstreet.com/lawguide/NYTR.html New York’ta Trafik Kanunlari.

    http://www.ncadd.com/implementation/index2.html Eyaletler ve BAC ler listesi.

    http://www.med.unc.edu/alcohol/prevention/law.html North Carolina Alkol Kanunlari.

    http://seattletimes.com/news/local/html98/altduii_033198.html Seattle BAC 0.05 si hedefliyor.Ickili/uyusturuculu araba kullanmayla cetin mucadele haberi.Evde alkol monitor etmek ve arabada monte edilen nefes test edici uygulamasi.

    http://www.consumeralert.org/new.htm American Consumer Alert-Amerikalilara tuketicilere acilen duyurulmasi gereken konular.

    http://www.consumerreports.org Tuketici raporlari-Tost makinalarindan arabalara kadar her cesit uretim, malla ilgili tarafsiz, test neticeleri ve gorusler.Bilincli tuketiciler bu datalari inceleyerek buzdolabi, araba, cocuk oyuncagi, yiyecek vs alir! Mecmualari da var.

    http://www.emich.edu/public/coe/nice N.I.C.E. National Institute Consumer Education-Ulusal Tuketici Egitimi Enstitusu. Linkler.Her tur sirketin , kurulusun sicilini-kredi –batakci mi-hakkinda musteri sikayeti var mi-vs sorularina cevap alabileceginiz Better Business Bureau –BBB, Internette ve hileler, soygunlar dahil tum linkler. Genel bilgiler. Internette ve hayatta bilincli tuketici olmak icin tum bunlari ogreniniz!!! Kredi kartlari tuketici haklariniz.

    http://www.consumer.gov/ Federal tuketici bilgileri, cesitli konularda, linkleri.

    http://www.fraud.org Internette soygun-ahlaksizliklari. Taktikler nelerdir ogrenin. Kredi kartlari dahil tum FRAUD- ALDATILARAK CESITLI SOYGUN bilgileri. BBB-Better Business Bureau, tum firmalari,sirketlerin kredilerini tuketici olarak 8-10 dolar karsiliginda kontrol edebildiginiz sirketten ABD de alarm haberleri.

    http://www.sec.gov/consumer/cyberfr.htm Internette Hileler-hepimiz hedefiz. Online yatirimlar, hisse senedi, stok vs alimlari.Federal ABD devletinden tuketicilere koruyucu bilgiler.

    http://www.consumerworld.org Tuketici Kaynak Bilgileri-internet dahil.

    http://www.telusplanet.net/public/willisb/drinking.html Drinking and Driving-Icki/uyusturucu ve araba kullanmak.Egitim amacli, oteki ulkelerde cezalar ne, reaksiyon zamaninizi olcun vs

    http://webtest.state.oh.us/odps/division/bmv/als_pos.html OHIO’da 16-21 yas arasinda BAC maksimum siniri 0.02 iken siz 0.10BAC ile yakalanirsaniz ne olur? Ehliyet aninda gecici olarak alinir.Gecmis sicilinize gore bu sure 90 gun yada 5 sene olabilir. Digerleri.

    http://webtest.state.oh.us/odps/division/bmv/dui_law.html OHIO DUI Kanunu. Hangi durumda ne yapilir tek tek aciklamali kanunlar.

    http://www.skagitvalleyherald.com/daily/97/december/31/editorial.html Kati Kurallarin-kanunlarin ise yaradigi haberi.

    http://www.nozone.org/ NO ZONE- Otobus ve Tirlarin vs 3 lu kor noktalari ,SIZ TIRIN, OTOBUSUN,KAMYONUN SOFORUNU ONUN KENDI AYNASINDA GORMUYORSANIZ, BILIN KI O DA SIZI GORMUYOR! Sagina hic girmeyin , solunda asla oyalanmayin, hizli gecin ya da en iyisi , uzak durun, sizi hemen hemen hic gormez! Sekillerle cok guzel izah edilmis. Nozone’a link kurabilirsiniz.

    http://www.nozone.org/education/releases.html Nozone la ilgili basin bultenleri.

    http://www.nozone.org/education/posters.html Nozone egitim amacli brosur ve posterleri.

    http://www.nozone.org/education/billboard.html Nozone ilan boardlari, kartlar, yapistirilan stikerler-kampanyalar.

    http://www.nozone.org/education/letterhead.html Nozone masa ustunde kullanilabilecek esya vs kirtasiyede.

    http://www.ohs.fhwa.dot.gov/outreach/ryr/index.htm Read Your Road-Sharing the Road- NO ZONE –UCLU KOR NOKTA-Yollari otobus ve tirlarla ,kamyonlarla paylasmak

    http://www.nozone.org/education/psa_print.html 1994 ten beri kullanilan halk egitimi kampanyalarinda kullanilan-basinda cikan ilan ornekleri...

    http://www.nozone.org/education/regs.html Federal TIR Kanunlari.

    http://www.nhtsa.dot.gov/hot/3d/didyouknow.html ARALIK ayi Ickili/ ilacli/ uyusturuculu- etki altinda Araba Kullanmayi Onleme ve Dayanisma, halki bilinclendirme ayidir.Siz de bunu degerlendirin toplumumuza gore.Cunku ABD de Christmas-Yeni Yil nedeniyle herkesin araba dahil mutlaka seyahat ettigi uzunca bir hafta gibi , talebelere daha uzun tatil donemidir bu ay ortalama. Siz bunu boyle uzun bayram tatilleri oncesinde de uygulayabilirsiniz.

    http://www.nhtsa.dot.gov/hot/vince.html DUMMIES-100.000 $lik Mankenlerle ilgili filmleri download ederek trafik, kemerler niye onemli, bizi nasil koruyor OGRENEBILIRIZ ! 50 yildir ABD de insanlari kemerlerini baglamalari icin egiten ve bugun insanlarin 70% sinin baglamalarina sebep olan mankenlerle egitim dizileri. Kaza mankenleri arabalarin cesitli kaza testlerinde kullaniliyor ve de egitimde kullaniliyor video, TV filmlerinde. Hala bu reklamlar var, ve devlet veriyor bu tur reklamlariTV lere aksam 20:00-22:00 arasi.

    http://more.abcnews.go.com/sections/living/DailyNews/airbags980914.html Amerikalilar daha iyi hava yastiklari-airbags istiyorlar!

    http://more.abcnews.go.com/sections/living/DailyNews/crashtestdummies980901.html Airbag-hava yastikli arabalarda ufak tefek, minyon kadin ve cocuklarin durumu-tehlikeler, olum.Nelere dikkat etmelisiniz? Direksiyondan en az 25cm uzakta olsun gogsunuz ve cocuklari asla one oturtmayin, olumlere sebep olabilmektedir.

    http://www.hwysafety.org/laws/statesl.htm ABD Eyalet surat limitleri tablosu.

    http://www.saferoads.org/policy/speed.html Ulkede maksimum sehir ici 15-25 miles ve sehir disi 55 miles surat limitleri koyun ve yuksek suratli araba reklamlarini, film, promosyon,reklamlarini durdurun. Bu ulke politikasi olmali.

    http://www.nhtsa.dot.gov/people/injury/alcohol/RxFlyer/RxFlyer1.html Kendi Emniyetiniz icin Recete! Kemerlerinizi baglayin ve…..

    http://www.saferoads.org/facts/tips.html Direksiyonda iken kendinizi ve ailenizi koruyacak 9 oneri-tavsiye.

    http://www.ncadd.com/tsra.html NCADD-Trafik Emniyeti arastirma Raporu-trafikte en tehlikeli yas gruplamalari 21-34, kronik alkolikler vs.

    http://www.ncadd.com/tsra/index.html NCADD_Trafik Emniyeti Arastirma konulari-linkler.

    http://www.nhtsa.dot.gov/people/injury/airbags/buckleplan/ Amerika Kemerlerinizi Baglayin Programindaki uygulamalar, kampanyalar. Tatiller oncesinde neler tavsiye edilmekte? Vs.Her isveren, TV, gazeteler, her isyeri, her muessese, her belediye, bu konu icin birseyler yapmali-yazarak-hatirlatarak-egiterek-seminerlerle-filmlerle-hatirlatici kaza filmleri ile. Trafik kazalarinda hayatini kaybeden gercek kisilerin resimleri-adi-yasi verilerek surada su sekilde oldu uyarici ilanlari cok ise yaramakta. Ozellikle erkenden kaybedilen cocuklarin kimlikleri cok etkileyici olmakta. Ancak bu TV lerin Turkiye’de yaptigi gibi neredeyse 24 saat kopan kol-bacak-ceset gosterme haline geldiginde ise duyarsizlik ve siddete ciddi zemin hazirlanmis olmaktadir. Olen, yaralanan kisi ve yakinlarinin ozel hayatlari , kanuni haklari, insan haklari, toplum psikolojisi gozonune alinarak bu tur medya prezentasyonlari acilen yasaklanmalidir. Kaza ve olumlerde, polisce korunan kaza delil sinirlarinin icine girmeleri sivillere de medyaya da yasaklanmalidir.( WNBC TV Dateline programi 27Ocak 1999 da, Rusya’daki TV programlarina ornek olarak, olum ve kazalarin bizdeki gibi sunuldugunu ornekleriyle dehsetle acikladi burada 27 Ocak 1999 da. Boyle sahneleri ABD de 90 kusur kanalda bulamazsiniz. Bunca senedir ILK DEFA Rwanda’daki soykirimla ilgili WNET halk Tvsinde 27Ocak1999da Frontline programinda “Triumph of Evil”adiyla Rwandadaki soykirimi , UN ihmali aciklamasiyla seyrettik. Onda da sadece yigin yigin olmus insan goruntusu ve de nehirlerde yuzen cesetlerin uzak cekimleri verildi uzaktan, o kadar.)

    New York’ta alkollu arac kullanmayi engelleme kampanyasi adina TV lerde en son anne karninda ultrasonda bebek gosterilmekte ve de yasama sansimi surada, trafik kazasinda kaybettim denmekte ve kalp atislari makinede duz cizgi-olum olarak gosterilmekte. Bunlar her kanalda ozellikle aksam saatlarinde halka yayinlanmali. Yakinlarini-cocuklarini trafik kazalarinda kaybeden aile-anneler bu amacla cocuklarinin resimlerinin, ev videolarinin kullanilmasina musaade edebilir.

    http://www.nhtsa.dot.gov/hot/andrea.html ICKILI SURUCULER SADECE KENDILERI OLMEZLER, OLDURURLER DE! POSTERLERI, EV VIDEO FILMLERI KULLANILABILIR. ANDREA DA OLDU!

    http://www.ohs.fhwa.dot.gov/outreach/ Otoban Emniyet Egitim Programlari.Emniyet, surat kontrolu,yol calisma sahalari emniyeti, trafik kontrol aletleri-sekiller-renkler nedir?,yayalar/bisikletler.

    http://www.foxnews.com/js_index.sml?content=/news/wires2/0825/n_ap_0825_178.sml Polonya’da halkin fazla icki tuketimini onleme Kampanyasi TV haberi.

    http://www.dui.com/links/miningcolinks.html Ickili/uyusturuculu araba kullanmak ve Alkolikler networkleri linkleri.

    http://www.autoguide.net/industry/dandd2.html Internet Autonet Directory. Linkler. Egitim.

    http://stpats.savannahnow.com/stpats98/survivalguide/SURpenalties.html YASAMAYI-ZARAR GORMEMEYI BECERMEK- En iyisi hic icmemek. Ama icecekseniz araba kullanmayin. Araba kullanmamak kaydiyla, saatte bir tek icki yontemini tok karnina uygulayin, o bile tibben sarhosluk yapmaktadir. Aciklamalar. Cezalar. Ilk sucunuzu islememeniz icin, tavsiyeler.

    http://www.nhtsa.dot.gov/people/injury/alcohol/limit.08/brochure/mainpg.html BAC yi 0.08 ze dusurun tavsiyesi California’dan-hayat kurtarmakta! Brosur.Nedenleri.

    http://www.nhtsa.dot.gov/people/injury/alcohol/limit.08/index.html Kanda alkol limitini 0.08 BAC ve altina cekmeli.

    http://www.ohs.fhwa.dot.gov/rumblestrips/ RUMBLE STRIPS-Surucuye yaklasan tehlike merkezlerini ikaz etmek ,ya da cok yeknesak duz araba kullanimi uzun oldugunda dalginligini dagitmak icin yollara dosenen, arabanin sarsilmasina sebep olan, gurultu cikartan maddeler.Cesitleri-ne ise yarar?

    http://www.nhtsa.dot.gov/people/injury/alcohol/ Alkol ve ilaclar/uyusturucular.

    http://www.hwysafety.org/qanda/qasl.htm Surat ve surat limitleri ile ilgili soru cevaplar.

    http://www.hwysafety.org/qanda/qalaw.htm Surat ve Kanunlarin uygulanmasi soru-cevaplari.

    http://www.hwysafety.org/facts/restrain.htm Cocuk ve bebekler icin emniyet araba koltuklari ve baglanmasi kanunlari.

    http://www.nhtsa.dot.gov/feedback/childseats/index.html Cocuk-bebek araba emniyet koltuklari hakkinda soru-cevaplar.

    http://www.hwysafety.org/facts/gradlic.htm Genclerde Graduate Licensing System-Kademeli Ehliyet Sistemi ,yas, ehliyet, ve diger kisitlamalar.

    http://www.saferoads.org/policy/graduate.html SAFEROADS Dernegi genclerde kazalari onleme onerisi olarak Graduated Licensing-Kademeli Ehliyet Sistemini tavsiye etmekte.

    http://www.aggressivedriving.org Aggressive Driving-Suratli ve Ofkeli SuruculereKarsi Olan Vatandaslar Dernegi.

    http://www.pastnh.org/ Parents Against Speeding Teens-P.A.S.T ( P.A.S.T Olen Cocuklar icin kullanilmistir) Surate Karsi Olan Anne-babalar.

    http://library.advanced.org/17049/ Forensic SCIENCE-The True Witness-Patoloji cesitli bilim ,test, arastirma yontemleri ile sucu, sucluyu bulabilmekte. Olaylar ve cozumleri anlatilmakta, linkler.

    http://www.nhtsa.dot.gov/people/injury/alcohol/ Alkol ve uyusturucu/ilaclar.

    http://www.nhtsa.dot.gov/people/outreach/safesobr/ Safe and Sober- AYIK VE EMNIYETTE OL KAMPANYASI uygulamalari-linkleri.

    http://www.nhtsa.dot.gov/people/outreach/safesobr/16qp/toc.html Safe and Sober-Ayik ve Emniyette Ol-konu basliklari ve linkler.

    http://www.med.upenn.edu/recovery/cons/library.html Alkol ve diger uyusturucular-bagimlilar-linkler.Kutuphane-linkler.

    http://www.saferoads.org/policy/impaired.html Ickili araba kullanmayi onlemek icin nelere onem vermeli, desteklemeli, neler yapmali? SAFEROADS Dernek dayanisma tavsiyeleri.

    http://www.hwysafety.org/qanda/qaals.htm Alkol ve ehliyet iptali, veya geri alinmasi ile ilgili soru ve cevaplar.

    http://www.hwysafety.org/qanda/qaother.htm Ilac ve uyusturucularla ilgili soru-cevaplar.

    http://www.hwysafety.org/qanda/qaunder.htm 21 yasindan kucuklerin ickili araba kullanmalari.

    http://www.hwysafety.org/facts/dui.htm Degisik eyaletlerde DUI/DWI kanunlari ve tablosu.

    http://www.state.ma.us/legis/laws/mgl/138-34D.htm Laws Of MA.-MA Genel Kanunlari

    http://www.lawstreet.com/lawguide/VATRLIC.html Law Guide-Virginia.

    http://lawstreet.com/lawguide/MTTRDRU.html Law Guide-Montana Traffic

    http://www.hwysafety.org/facts/alcohol.htm 1997 Alkolle ilgili olumler-grafikleri.

    http://www.hwysafety.org/news.htm Kazalar ve olumlerle ilgili son basin bultenleri.

    http://www.hwysafety.org/drivers/bgdri.htm Genc-yeni ehliyetli soforlerdeki problemler-yaris-ne yapilabilir?

    http://www.hwysafety.org/qanda/qateen.htm Genclerin araba kullanmalari ile ilgili soru-cevaplar.

    http://www.nhtsa.dot.gov/cars/testing/ncap/ Arabaniz yeterince emniyetli mi? Test kazalari neticeleri nedir? Hangisinde kac yildiz almis? Arabanizi almadan arastirin.

    http://www.hwysafety.org/airbags/airbag.htm Arabalardaki hava yastiklari.Cocuklara dikkat!

    http://www.nhtsa.dot.gov/hot/winter/index.html Tatil oncesi ve Kisin Araba kullanma tavsiyeleri.

    http://www.nhtsa.dot.gov/people/ INSAN Faktoru-Yaralanmayi onleme , Egitim Kampanyasi, Kaza Bilgileri, Surucu Performansi basliklari altinda verilmektedir cesitli konular.

    http://www.nhtsa.dot.gov/people/ncsa/factshet.html Fact Sheets.-Gercekler.

    http://www.nhtsa.dot.gov/people/ncsa/Speeding97.html 1997 surat- olum raporu, eyaletlere gore dokumu.

    http://www.nhtsa.dot.gov/people/ncsa/Alcohol97.html 1997 Alkol-kaza gercekleri dokumu.

    http://www.nhtsa.dot.gov/people/ncsa/StAlc97.html 1997 Alkol dokumu.

    NATIONAL HIGHWAY TRAFFIC SAFETY ADMINISTRATION-NHTSA-ABD’ DE ALKOLLU/ILACLI/UYUSTURUCULU ARABA KULLANMAYI ONLEMEK VE ARABA KAZALARINI MINIMUMA INDIRME CALISMALARI, KURALLAR, ONLEMLER,KANUNLAR. ARABANIZ EMNIYETLI MI?ARABA ON, YAN CARPMA DENEMELERI TEST NETICELERI ( SAATTE 5- 35 MILLE), AIRBAG BILGILERI, TRAFIK EMNIYET KURALLARI ,COCUK ARABA EMNIYET KOLTUKLARI VS. Aileniz icin hangi araba daha emniyetli, neden?

    http://www.nydmv.state.ny.us N.Y.S Department of Motor Vehicles- ehliyetler ve tum ehliyet islemleri bilgileri ,araba kaydi,araba satin alma, satma,cezalar,soru/cevaplar,araba emniyeti ve kontrolleri,tuketici emniyeti,ofisler ve daha bir cok konu,detay.Araba kullanan, arabasi olan tuketicinin bilmesi gereken herseyi kapsayan site.*****Mesela; araba temel sigortanizi yenilemezseniz veya sigorta sirketinizi degistirir ve DMV ye bizzat yazili vs haber vermezseniz ve de sahsen oto plakanizi iade etmezseniz , DMV otomatik olarak komputerlerden ehliyetinizi iptal etmektedir.

    http://www.nhtsa.dot.gov Cok cok faydalanabileceginiz detayli guzel bir adres-Ulastirma departmani talimatlari ile hazirlanmis . NHTSA ABD de ulusal otoban trafik emniyetini korumak,alkollu/uyusturuculu araba kullanmayi onlemek, ve araba kazalarini minimuma indirmek,onlemler, kurallarin kanunlarin uygulanmasi, can emniyetini korumak bilgileri, arabalarla ilgili her turlu bilgi ve insanlar basligi altinda bilgiler-amac olumleri minimuma indirmek, kazalari onlemek, emniyetli araba kullanmanin sartlarini belirlemek ve de uygulatmak.

    http://www.fta.dot.gov/fta/ntl/safety.html National Transit Library –Ulastirma Transit Kutuphanesi, Emniyet ve Guvenlik hakkinda bildiriler, linkler, kaynaklar.

    http://www.fta.dot.gov/fta/library/program/drual.html National Transit Library-Toplu insan tasima muesseselerinde hassas noktalarda gorev yapan gorevlilerin alkol ve uyusturucu almadigini, kanunlara uyduklarini kontrol., denetleme icin tarih verilmeden yapilan ziyaretler hakkinda mektup.

    http://education.dot.gov/ DEPARTMENT OF TRANSPORTATION-DOT-EGITIM SITESI.Her yas ve grup icin hazirlanmis!

    http://www.nhtsa.dot.gov/people/injury/research Alkolle ilgili konular.Agresif araba kullanma-yol ofkesi arastirma.(emniyetsiz ve ofkeli bicimde karsisindakilere saygisizca araba kullanan, sik sik ve de emniyetsiz bicimde serit degistiren,sinyal kullanmayan,yol vermeyen, emniyetli mesafe kurallarini hice sayip arabanizin dibine kadar yanasan ve tum trafik kurallarini hice sayanlara, New York Trafik Emniyeti Komitesine gore agresif –ofkeli suruculer denmektedir.Suctur.)

    http://landlinemag.com/Dec98_Jan99/speed_limit_update.html Bir TIR magazininde o eyaletlerde TIR surat limitlerinin dusurulme calismalari yazisi.

    http://www.nhtsa.dot.gov/people/injury/alcohol Alkol nedeniyle Kazalar, onlemler, istatistikler.

    http://www.nhtsa.dot.gov/kids/ Cocuklarimiza trafik emniyet kurallarini ogretelim.

    http://education.dot.gov/k5/gamk5.htm Cocuklara trafik oyunlari.

    http://education.dot.gov/k5/garage.htm Cocuklara oyunlarla trafik, araba vs bilgileri.Benzeri bizde de yapilmali.

    http://www.nozone.org/kids/card.html Cocuklariniza NOZONE u ogretin ve bu siteden arkadaslarina bedava e-mail kart atmalarina yardimci olun.

    http://www.aaa.com AAA Amerika ve Kanada’da araba kullananlara 24 saat acil emercensi hizmet veren bir firma.Senelik uyelikle acil durumlarda arabaniza hizmet alabiliyorsunuz senede 2-3 defa.Benzin mi bitti, lastiginiz mi patladi, anahtariniz mi arabanin icinde kaldi, AAA servis gonderiyor.Araba kullanma hk yazilar,oneriler vs,

    http://www.saferoads.org/general/links/youth.html Genclik emniyeti linkleri.

    http://www.fhwa.dot.gov Federal Highway Administration-Ulke Otoban Idaresi

    http://www.carsafety.org Highway Loss Data Institute-Sigortalarda otoban kaza,carpisma,calinmadan kaynaklanan zararlar

    http://www.hwysafety.org Insurance Institute for Highway Safety- Otoban emniyeti icin Sigorta Enstitusu-Insurance

    http://www.saferoads.org/general/links/injury.html Yaralanmayi onleme linkleri.-organizasyonlar.

    http://www.metrocommute.com Metrocommute, New York Area Traffic-New York metropolitan bolgede ,sehirde o anin, saatin,gunun trafik raporlari,harita.Gideceginiz yolda tikaniklik mi var, kaza mi var?

    http://www.bts.gov/virtualib/ Virtual Transportation Library-Virtual Ulastirma Kutuphanesi-online yuzlerce link.Muhtesem! Inceleyiniz!

    http://www.parkingpal.com New York City Parking Pal-New York’ta park etme kurallari vs

    http://www.ntsb.gov National Transportation Safety Board-Ulusal Ulastirma Emniyet Heyeti

    http://www.dot.state.ny.us N.Y.S Department of Transportation-New York Ulasim Departmani.

    http://cvsa.org Commercial Vehicle Safety Alliance-ticari Arac Emniyeti dayanismasi.

    http://www.tisc.org Tire Industry Safety Council-Lastik Endustrisi Emniyet Konseyi

    http://www.dot.gov U.S Department of Transportation-Ulastirma Departmani.tum ulasim araclari. http://www.ohs.fhwa.dot.gov/outreach/ryr/index.htm Read Your Road-Sharing the Road- NO ZONE –UCLU KOR NOKTA-Yollari otobus ve tirlarla ,kamyonlarla paylasmak .

    http://www.nozone.org/ NO ZONE - Otobus ve Tirlarin vs 3 lu kor noktalari ,SIZ TIRIN, OTOBUSUN, KAMYONUN SOFORUNU ONUN KENDI AYNASINDA GORMUYORSANIZ, BILIN KI O DA SIZI GORMUYOR! Yollari paylasmayi ogrenelim! Sagina hic girmeyin , solunda asla oyalanmayin, hizli gecin ya da en iyisi , uzak durun, sizi hemen hemen hic gormez! Sekillerle cok guzel izah edilmis. Halka TV lerde bu sekilde detayli tekrar tekrar anlatilmali. NO ZONE nedir , tum detaylari…Yan, arka, on kor noktalari, saga donusleri!

    http://education.dot.gov/lifelong/readingroom.html Omur Boyu Egitim-Okuma odalari-Ulastirma konulari.Trafik.Linkler.

    http://www.nozone.org/other_safety.html Trafik Emniyetiyle ilgili oteki linkler.

    http://www.fhwa.dot.gov/omc/omchome.html Office of Motor Carriers.ABD 21. Asir Motorlu Tasiyicilari Programi Hedefleri..

    http://www.fhwa.dot.gov/omc/forms.htm Online Emniyeti hice sayanlari, durumu rapor edenlerin isten atilsalar dahi kanunlarla korunacagini bildiren devlet sitesi. Linkler.

    http://www.ohs.fhwa.dot.gov/outreach/ryr/index.htm Read Your Road- Otobanlari kullanan herkesin araba kullanma rehberi**Cizimlerle anlatilmis. Cok guzel.

    http://www.vh.org/Patients/IHB/Peds/Safety/WhySeatBelts.html Neden arabada kemerleri mutlaka takmaliyiz?

    http://www.paydirt.net/files/paydirt/indu/drivsafe.stm Cok zor hava sartlarinda emniyetli araba kullanmak

    http://www.fhwa.dot.gov/education/lifelong.htm Kisin emniyetli araba kullanmak

    http://www-nsidc.colorado.edu/NSIDC/EDUCATION/BLIZZARD/safety2.html Kisin Kotu kar firtinali, soguk havalarda emniyetli araba kullanma –mahsur kalma, kaybolma durumlarinda yapilacaklar. Arabanizda neler bulunmali.

    http://www.dot.gov/safety.htm DOT Ulasim Emniyeti! Cesitli arac cinslerinde emniyet konusu-linkler. Havacilik, Bisiklet,Bot ve deniz, Otobusler, Arabalar-Minibusler-TIRlar, tehlikeli Maddeler, Motorsikletler, yayalar, Trenler, icinde hampetrol vs tasinan borularda EMNIYET konulari ve tum ilgili linkler!

    http://www.fta.dot.gov/ Federal Transit Administration-Federal Transit Tasima Kurumu.

    http://www.trucksafety.org/index.htm Otobanlarda sisli havada ne yapmaniz lazim? TIRLARA Tavsiyeler.

    http://www.fhwa.dot.gov/tea21/index.htm 21.asirda Amerikalilar icin ne hedeflenmektedir?

    http://www.trucksafety.org/ CRASH TIR Emniyeti-En cok TIR olumleri olan eyaletler vs. Emniyetli ve Guvenilir Otobanlar icin yayin.

    http://www.ohs.fhwa.dot.gov/tidbits/index.html Safety tidbits-linkler.Trafik Emniyeti.

    http://www.cals.cornell.edu/dept/aben/localroads/intro.htm Cornell Universitesi-Yollardacalisma bolgelerinde calisanlarin emniyeti egitimi sitesi.

    http://www.fhwa.dot.gov/related.html ABD Ulastirma ve Otobanlarla ilgili tum web linkleri.

    http://www.bts.gov/NTL/frames/SMART-SAFETY@BTS.GOV.html National Transportation Library Safety-Ulusal Tasima kutuphanesi-Emniyet.

    http://www.fta.dot.gov/ntl/ National Transit Library.

    http://www.autidirectory.com Arabalarla ilgili bircok web-sitenin linkleri.

    http://www.dot.state.ny.us/pubtrans/links.html New York State Department of Transportation-NY DOT-Public Transit links.Havaalanlari, otobusler,Amtrak,ferry vs.

    http://www.du.edu/~transplj/current/motorold.html Motorlu Araclar linkleri.

    http://www.trucksafety.org/index.htm CRASH Links. TIRLARIN YOL EMNIYETI.Meslektenseniz, devlet gorevlisi iseniz , medya yazari iseniz tum bu linkleri lutfen tek tek inceleyiniz.

    http://mcregis.fhwa.dot.gov/links.htm#PUBS Yayin ve magazinler ve diger ulasim linkleri.

    http://mcregis.fhwa.dot.gov/links.htm Ulasimla ilgili tum linkler.

    http://wral-tv.com/news/wral/1998/0129-dwi-second/ WRAL TV Haberler-Sarhos=drunk araba kullanirsaniz omur boyu hapis cezasi (MUEBBET) alabilirsiniz!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    http://www.onlinetraffic.com California’da mahkeme emriyle parayla online traffik okullari.

    http://www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?file=/chronicle/archive/1998/07/03/MN72170.DTL DMV nin itirazlarina ragmen CA bazi mahkemeler trafik cezasi alanlara sinif yerine bazen de online trafik egitimini mecbur tutuyor.

    http://www.dui.com/communidyne.html Sirketlere ve kisilere alkol test aleti-Breath analyzer.

    http://www.trafficschoolonline.com/ California’da mahkeme emriyle parayla online traffik okullara devam mecburiyeti.

    http://www.health.org/ysummit/trans11/page2.htm MADD- 21 yas oncesi kanunsuz icki tuketimi problemi. Satanlar vs.

    http://www.uiowa.edu/~dlyiowan/issue/v128/i72/stories/A0404V.html Ilk tutuklama 2 gun, ikincisi 7gun.

    http://www.dailytargum.com/spring1997/032597/news/news4.html New Jersey BAC limit 0.08. 21 yas alti Sifir.

    http://democrats.assembly.ca.gov/members/a11/news/a11art12.htm

    http://www.state.nj.us/lps/hts/undrink.htm

    http://www.netmediapro.com/add Against Drunk Driving-ADD-Kanada linkli. Sarhos/etki altinda Suruculere Karsi Kurum.

    http://www.ibc.ca/english/auto/ont/take-cge/drinking.htm

    http://www.projo.com/special/rways/0303fea2.htm

    http://www.madd.org/ Mothers Against Drunk Driving-MADD-merkez ofisi.Yuzlerce subesi var.

    http://www.alligator.org/edit/issues/97-fall/971023/c02eddyb.htm

    http://www.charweb.org/organizations/madd/maddhom.htm MADD California-links.Otoban Emniyeti, Yaralanma-kazalari onleme,gencler ,alkol ve uyusturucular linkleri.

    http://www.add.ca/ Against Drunk Driving-ADD-Kanada. Ickili Surucuye Karsiyiz.

    http://www.drunkdriving.com/ Fight Drunk Driving. Ickili araba Kullanmakla Mucadele Et.

    http://www.the-autochannel.com/news/press/date/19980703/press014157.html

    http://www.ircweb.org/news/1297drnk.htm

    http://www.badpage.com/ Business Against Drunk Drivers-BADD.Sarhos Suruculerle Is Yapmayin.Muesseseler, isyerleri, akliniza gelenler.

    http://www.ots.org/campaign/cadui.html California Coalition Against Driving Under Influence-Kaliforniya Etki Altinda Araba Kullananlara karsi Dayanisma.

    http://www.stopdui.org/ Citizens Against Drunk Driving-CADD-Alkollu Suruculere Karsi Vatandaslar.

    http://www.saferide.org Emniyetli Seyahatler Dernegi.Toplu tasimacilik ve icki icmeyen kisinin o gun arabayi kullanmasi.

    http://www.amtaruma.org American Trauma Society-Travma Cemiyeti.

    http://www.biausa.org/ Brain Injury Association. Beyin Hasarlari Dernegi.

    http://www.biausa.org/children.htm Cocuklarda Beyin Hasarlari-nedenleri! Sokakda oyun oynarkan araba carpanlar, bisiklet kazalari ve digerleri.

    http://www.thinkfirst.org/home.htm ONCE DUSUN DERNEGI.

    http://www.learners.co.uk/ Ingiltere’de surucu okulu.

    http://www.learners.co.uk/advanced/ Ingiltere’de ehliyeti aldiktan sonra ileri surucu kurslari, saunma surucu kurslari, uygun-faydali araba kullanma kurslari.

    http://www.comnet.ca/~chezken/duds.html Avusturalya’da , Kizma, tehlikeli suruculerin datalarini yukle siteye, kimbilir belki polis bile yararlanir der.

    http://www.tardsite.com/ Atlanta’li bir surucu ofkesini yollarda kurallari cigneyen suruculerin resmini cekerek ve bunlari plakalariyla sitesinde teshir etmege kanalize etmis.Gercek hayattan kisiler ve arabalari!!!

    http://www.geocities.com/Baja/9799/ Geri Zekali Suruculer Listesi.

    http://members.aol.com/doggiesnot/ How to drive like a MORON!Iyi bir moron/geri zekali nasil araba kullanmali.

    http://www.geocities.com/MotorCity/2195/clueless.html Araba kullanirken gordugunuz aptalca seyler!!! Sizler de boyle teshir siteleri yaratabilir, tehlikeli suruculeri rezil ve teshir edebilirsiniz. Kimbilir belki polis de faydalanir bu bilgilerden!

    SIFIR TOLERANS KANUNU 21 yas altindakilerde ise BAC her zaman= 0 dir.

    BAC kanda alkol ,ilac

    yuzdesi

    0.02% BAC=

    BLOOD ALCOHOL CONTENT=BAC

    =120ml =bir bardak sarap ile

    veya

    30 ml=1bardak kucuk viski ile

    Veya 360ml teneke kucuk bira ayni

    KANA AYNI MIKTARLARDA ALKOL KARISIR!

    New York sehrinde BAC:

    Nefes, kan, veya idrar testi ile anlasilir.

    BAC 0% ise =AYIK

    21 yas altindakilerde sifir tolerans kanunu olcusu budur.

    BAC= 0.05%-BAC =0.09% arasinda ise ve

    BAC>0.05 ise hukuken

    Impaired-alkollu.

    DWIA

    BAC= 0.10 %ve BAC>0.10 %dan buyukse Intoxicated-toksik, yuksek alkollu.

    Agir SUCTUR,parmak izi alinir.

    DWI

    Yakinlarini kaybedenler birlikte onlemler alabilirler, onleyici yeni kanunlar cikmasina onayak olabilirler elele.Elimizdeki kanunlarla,trafik kurallari ile olmuyorsa bu is, beceren onlemler alabilen ulkelerin neler yaptigini incelemek,arastirmak da bize geride kalan yakinlarimizi, komsularimizi, is arkadaslarimizi kazandiracakstir!

    30ml- 80 derecelik bir bardak viski ya da bir kucuk teneke 360ml birada veya 120 ml 24 derecelik bir bardak sarap ayni miktarda alkol karismakta kana (0.02% BAC-Blood Alcohol Content=bir bira, herhangi bir tek 30ml icki) ve vucut tek bir adet ickiyi tam bir saatte atabilmekte ! 6 bira = 6saat araba kullanilamaz demektir ortalama!Kahve icmek, soguk dus vs ise yaramaz. Yapilan arastirmalara gore kadinlar ise kilolari erkeklerle ayni olsa bile, metabolizmalari daha yavastir, alkolu vucuttan daha yavas atabildikleri icin de , kanda alkol orani da uzunca bir sure daha yuksek olur erkeklere gore. Az kilolu olanlar genelde kilosu fazla olana gore ickiden daha fazla etkilenir. Buyuk arac, ticari plakali araclarin profosyel suruculerine uygulanan icki kurallari daha da sikidir, kanda alkol miktarlari sinirlamalari daha da dusuktur.

    Trafik kanunlarimiz derhal elden gecirilmeli, yenilenmeli ve de agir cezalar konmali, ve caydirici olmali ve kan alkol miktari limitleri en asagilara indirilmelidir. Bu limitlerde ve de ustunde araba kullananlara ve hele de kaza yapanlara, insan hayatini tehlikeye atanlara ne olursa olsun “SIFIR TOLERANS” kanunu ile kesinlikle hic tolerans taninmamalidir. New York’ta olumlerin ucte biri DWIA ve DWI nedenleriyledir.BAC nin artmasiyla kaza riski artar.BAC 0.08 olan surucunun kaza yapma sansi , hic icmeyene gore 4 kat fazladir.BAC si 0.16 olanda ise kaza riski 25 kat fazladir.Genc ickili suruculer ise risk grubu en yuksek olanlardir. 20 yas ve alti suruculer , oteki suruculere gore, icki nedeniyle olumle neticelenen kazalara 3 defa daha fazla neden olacaklardir. En az icki bile koordinasyon, karar vermeyi etkiler, mesafeleri kestirme, anlama kabiliyetinizi , surat ve acilari algilama becerilerinizi azaltir.Ne kadar ickili oldugunuz, ictiginiz miktar, ac mi tok mu oldugunuza (yiyecekler ickinin kana karismasini yavaslatir), kilonuz, ve icki ictiginiz sureye baglidir.Bazi suruculer, gencler daha da erken etkilenirler ickiden.Bu nedenle ABD de 21 yas altindakilere ickiyi tamamen yasaklamistir. BAC kisinin kanindaki alkol yuzdesini belirtir.Alkollu DWI agir suctur, parmak izi alinir.Suc kesinlesince de para cezasi,zorunlu ehliyet iptali ve araba sigortasi primleri yukselecek ve hapis cezasi verilecektir. 21 yas alti uygulamalari farklidir.STOP DWI programlari vardir her eyalette. Mesela New York’ta araba kullanirken:

    SUC

    ZORUNLU CEZA

    MAKSIMUM HAPIS

    ZORUNLU EHLIYET CEZASI

    DWI BAC 0.10 ve ustu

    (Ayni cezalar kanda 0.10 BAC ve kanda uyusturucu/ilac ile DWIA ye de uygulanir.)

    $500-$1000

    Bir sene

    En az 6ay iptal edilir.

    Sonraki 10 senede ikinci DWI tekrari

    $2000-$10000

    7 sene

    En az bir sene ehliyet iptali

    DWAI BAC =0.05 ve 0.09

    $300-$500

    15 gun

    90 gun gecici iptal

    Sonraki bes senede ikinci DWIA.

    $500-$750

    30 gun

    En az 6 ay iptal edilir.

    Ilk 10 senede ucuncu DWAI

    $750-$1500

    180 gun

    En az 6 ay ehliyet iptali

    NOT: BU TABLO SADECE YETISKINLER ICINDIR. 21 YAS ALTI BAC 0 KURALI GECERLIDIR.

    · DWI -Driving While Intoxicated-icki, ilac, uyusturucu denen durumda ( az kiloluda ya da kilosuna bakilmaksizin kadinlarda bu 2 tek icki de olabilir) BAC nin= 0.10 ve 0,10 dan buyuk olmasi halinde araba kullanmak=$500-$1000 (+$245) ceza +maksimum hapis 1 yil +ehliyet ise en az 6 ay tamamen iptal edilir ve ehliyet elinden alinir hemen.( Baska eyaletlerde limitler farkli, Kalifornia’da ve 40 kadar eyalette 0.08%BAC ve halen bircok yerde de 0,08 BAC ye dusurme calismalari vardir.)

    · Yukaridaki ayni sucun on yil icinde tekrarlanmasi ise: $2000-$10000 ( +$245) ceza+Maksimum 7 yil hapis+ ehliyet en az 1 yil tamamen iptal, hemen elinden ehliyeti alinir. ( Ehliyet sinavina tekrar girmek zorunda ).Felony –agir suc olur.Bu suc kayitlarina gecince de is bulmasi, isinde ilerlemesi vs hemen hemen imkansizlasir USA de.BAC=0.10 icin de ceza var.

    · DWAI (Driving While Ability Impaired-icki veya ilac ya da uyusturucu) durumunda araba kullanmak ise BAC =0.05% BAC veya daha fazla ancak 0.10 BAC den az olmasi halinde, ( 2 –3 bira gibi) ile araba kullanmak=$ 300-500 (+245$)ceza+maksimum 15gun hapis+ehliyetini 90 gun kullanamaz, ehliyet gecici olarak alinir elinden. (tekrar sinava girmesi gerekmez)

    · DWAI nin 5 yil icinde tekrarlanmasi halinde ise $500-$750 (+245$) ceza +maksimum 30gun hapis+ehliyeti en az 6 ay tamamen iptal edilir, ehliyeti elinden alinir, yeniden ehliyet almasi lazim.

    · DWIA nin 10 yil icinde ucunce defa tekrari ise$750-1500 (+245$) ceza+maksimum 180 gun hapis+Ehliyet en az 6 ay iptal edilir, elinden alinir-yeniden ehliyet almasi gerekir.

    · Mahkemelerde hakimler verilecek cezayi vefat etmis kisinin ailesi ile de goruserek, onlarin istegi dogrultusunda veriyor.Mesela hapisten cikinca/cikabiliyorsa -Her cumartesi icki ictigi barin onunde 10 sene “Ben Trafik Katiliyim” yazisi tasimak,aksi takdirde tekrar tutuklaniyor.Ya da X hastahanenin acil servisinde bir gorev verilmesi gibi . Yukaridaki bilgiler cezalarin sadece bir kesiti.

    · 21 yas altindakilere uygulanan cezalar ise cok farklidir. New York’ta gencler 21 yas altinda alkol satin alamazlar, alkol bulunduramazlar. Satanlar da sucludur, isyerleri kapatilir, tutuklanir. Sifir Tolerans KANUNU geregi BAC=Sifir , ayik olmasi gerekir surekli. 21 yas altindakiler de New York’ta BAC =0.02 ile 0.07 % arasinda iken (1 teneke bira ile de bu miktara ulasabilir alkol kanda der kitap ) araba kullanmasi halinde , mahkemede ehliyeti gecici olarak elinden alinir 6 ay, ve de tekrar ehliyet iade islemi icin ceza olarak ilaveten 225$ alinir.Ikinci sifir tolerans sucunda ise ehliyet en az bir yil ya da 21 yasina girinceye kadar (hangisi daha uzunsa )tamamen iptal edilir,yeniden ehliyet sinavina girmesi lazim.

    · Alkol veya ilac/uyusturucu nedeniyle birisini yaralar oldururseniz $5000 ceza, 7 seneye kadar hapis.

    · DWI iken iki tane suc isleyip, ikisinde de insana zarar veren kaza yaptiysa kisi , ehliyeti omur boyu tamamen iptal edilir.

    - (Kaynak:New York State Department of Motor Vehicles-Driver’s Manual . Not BAC yuzdeleri bazi eyaletlerde daha da dusuktur.)

    -

    - OZET: Araba kullanacaksaniz bir kadeh dahi icki icmeyin . Turkiye’de BAC, kanda alkol yuzdesi dusurulmeli, cezalar arttirilmali ve daha kati kurallar, cezalar uygulanmalidir.

    - Ilk denemesinde sizi , beni olduremeyene ya da oldurene ikinci sans vermege kimsenin hakki yok.

    EHLIYETINIZI MUHAFAZA EDEBILMEK ICIN BILMENIZ GEREKENLER:Chapter 2, New York Drivers Manuel, p17

    New York’ta Trafik kurallarina uyulmazsa ehliyetinizi gecici olarak (suspension) ya da surekli (revocation) kaybedebilirsizin.Gecici kaybetmek demek, ehliyetiniz sizden bir sure icin alinir ve sonra geri verilir. Temelli alinmasi, iptali ise ehliyetinizin tamamen iptal edilmesi demektir, sinavlara yazili vs bastan girmeniz gerekecektir ehliyet alabilmek icin.DMV-Department of Motor Vehicle- bu durumda yeni bir ehliyet icin sifirdan islemlere ne zaman basvurmaga hak kazanabileceginizi size bildirir.Kanunda minimum iptal –revocation sureleri vardir, ancak gecmiste kotu araba kullandiginiza dair kayitlar veya DMV nin kurallarina uymamak bu surenin daha da uzamasina sebep olacaktir.

    Araba kullanma testini gectiginizde, yeni ehliyeti aldiginizda,6 ay sureyle gozetleme-deneme suresindesiniz. Bu sure icinde iki adet trafik-araba- hareket kuralini hice sayarsaniz araba kullanirken, ehliyetiniz 60 gun icin gecici alinir. Ayni zamanda surat,hizli ve dusuncesizce tehlikeli araba kullanmak,veya arabayi cok yakin takip etmek suclarindan bir tanesini bile isleseniz, ehliyetiniz 60 gun gecici olarak iptal edilir.Veya DWAI alkollu iken islenmisse suc bu sure 90 gune cikar.

    Ehliyetin gecici 60 ya da 90 gun suresi bitince , tekrar 6 ay deneme-gozetleme(probation) sureniz baslar. Ikinci deneme-gozetleme probation suresinde de ,tekrar iki adet araba hareket-kullanma hatasi yaparsaniz ,veya yukarda anlatilan suclardan birini islerseniz, ehliyetiniz en az 6 ay tamamen iptal edilir!

    HIC ESNEKLIGI OLMAYAN-MANDATORY-EHLIYETIN GECICI ALINMASI VEYA IPTALI: KANUN

    · DWAI –Driving While Ability Impaired-alkol-90 giun ehliyet alinir..

    · DWI- Driving While Intoxicated- 0.10% BAC alkollu veya 0.10 BAC uyusturucu/ilacli, veya DWAI-drug-en az 6 ay ehliyet iptal edilir.

    · DUI- Driving While Under the Influence of alkol veya uyusturucu-ilac, eyalet disindan ehliyetliye, en az 6 ay ehliyet iptali.

    · Daha once alkol veya uyusturucu/ilacla ilgili trafik sucu bulunan kisi, 5 sene icinde DWAI sucu islerse, en az 6 ay ehliyet iptali.

    · Daha onceden DWI, 0.10 BAC, veya DWAI-uyusturucu-ilac sucu bulunan kisi, 10 yil icinde DWI, 0.10 BAC,veya DWAI-uyusturucu-ilac sucu islerse en az bir yil ehliyeti iptal edilir.

    · DAHA GENC 21 YASIN ALTINDAKI SURUCULERE ISE: Tutuklandiginda 21 yasin altinda olanlara, yukarida siralanmis alkol,uyusturucu, ilac suclarindan herhangi birini islemesi halinde, ehliyeti en az bir sene iptal edilir tamamen.

    · NEW YORK “Sifir Tolerans Kanunu” ile, 21 yas altindakiler, 0.02 ile 0.07BAC arasinda kanda icki bulununca ehliyetleri 6 ay gecici olarak alinir ki bu da bir tek bira ya da herhangi bir icki ile olabilir! Bu “Sifir Tolerans Sucu” ikinci defa islendiginde ise, ehliyet bir yil iptal edilir,veya suc isleyen 21 yasina girinceye kadar bekletilir, hangi sure daha uzunsa o uygulanir.

    · Ticari araba, Tir, kamyon, otobus, traktor, tanker soforlerinde ise cok daha agir kurallar, kisitlamalar, cezalar vardir.Kurallari ayridir.Bak: Commercial Driving Manual. Resmi kademelerden ISTEYENE GONDEREBILIRIZ.

    · Bir veya iki adet talebe-cocuk tasiyan otobusu DWI veya DWAI iken kullanirsaniz, agir buyuk suctur (felony).

    · Yolcu tasiyan taksi, limuzin vs kullanirken alkol/uyusturucu/ilacla ilgili suc isleyense, ehliyeti en az bir yil iptal edilir.10 yil icinde ikinci sucta ise omur boyu E sinifi ehliyet kullanamayacagina karar verilir, iptal edilir omur boyu.

    · SURAT ve OTEKI SUCLAR: Asagidaki suclari islemeniz halinde ehliyetiniz en az 6 ay iptal edilir:

    · 3 surat, hiz ve/ veya 18 ay icinde trafik kuralini hice saymak sucu-sucu isleme gunu esas alinir

    · 3 sene icinde 3 defa duran okul otobusunu gecmek, sollamak, durmamak.

    · Bir adet kisinin yaralandigi veya oldugu mahali terketmek sucu

    · Bir adet oto vs yarisina katilmis olmak. Oniki ay icinde ikinci defa yarisa katilmak sucunda ise en az bir sene iptal edilir ehliyet.

    · SIGORTASIZ ARABA KULLANMAK-Minimum sigortasi olmayan arabayi kullanmak, kullanilmasina musaade etmek, veya boyle bir araba ile kaza yapmak halinde ehliyetiniz en azbir yil iptal edilir.

    · SURESIZ EHLIYET ALINMASI/IPTALI-Trafik mahkemesine davete cevap vermezsen, gitmezsen,veya bir cezayi odemezsen (park etme cezalari haric),cevap verene ya da parayi-cezayi odeyene kadar ehliyet gecici olarak iptal edilir.Mahkemeye davete cevap vermezsen, suclu karari verilebilir hakkinda ve ceza kesilir. Eger kaza yapar da DMV ye kanuni sure icinde kendin rapor etmezsen, rapor edinceye kadar ehliyet gecici olarak iptal edilir otomatik olarak.

    · PUAN SISTEMI-DMV kisa surede devamli suc isleyenleri belirlemek icinpuan sistemini kullanir. Listede goreceginiz her suc tek basina ehliyet alinmasi ya da iptaline yol acacak kadar ciddi degildir ancak birkac suc islem yapilmasi gerektigini gosterir. Suc islendigi gun itibariyla suclar kaydiniza girilir, mahkeme tarihi ile degil.!8 ay icinde 11 puan veya daha fazla ise toplam puaniniz, posta ile ehliyetinizin gecici olarak alinacagi tarafiniza bildirilir. DMV durusmasi isteyebilirsiniz eger sadece suclar gercekten size ait degilse.Verilecek kararlari tartisamaz, tekrar dava konusu yapamazsiniz, gecici ehliyet alinmasinin duzeltilerek ehliyetinizin verilmesini isteyemezsiniz.DMV nin uygun gordugu sertifikali yerlerde “Kaza Onleme-Defensiv Araba Kullanma” para odeyerek, alarak toplam 4 puaninizi, araba sigortanizdan da 10% dusurebilirsiniz.Ancak puan dusurmek, ehliyetinizin gecici alinmasini ya da iptalini engellemez, ilerdeki puanlariniz icin kredi olarak da kullanilamaz.Detayli bilgi icin DMV ye basvurun.Araba Sigorta sirketlerinin de kendi puan sistemleri vardir.Bu konununDMV ile iliskisi yoktur.

    · PUAN LISTESI ise soyledir:

    · SURAT

    · 3 PUAN-surat 1.6-16km /saat ustunde ise

    · 4 PUAN-surat limitin 17.6km-32 km/saat ustunde ise

    · 6 PUAN-surat limitin 33.6-48km ustunde ise

    · 8 PUAN –surat limitin 49.6-64km ustunde ise

    · 11 PUAN-surat limitin 64km ustunde ise

    · 5 PUAN-Dikkatsiz-sorumsuzca-ciddiyetsiz-umursamaz araba kullanmak

    · 5 PUAN-Okul otobusu tepedeki durdugunu, cocuklarin inecegini gosteren tepedeki flash isiklari yanarken tamamen durmamak, solundan vs gecmek.

    · 4 PUAN-cok yakindan takip ederek araba kullanmak.

    · 4 PUAN- YETERSIZ FRENLEME-Isverenin arabasini kullanirken.

    · 3 PUAN-Yol hakki kuralina gore karsidakine oncelik vermemek

    · 3 PUAN- Trafik sinyali, Dur Isareti, Yol ver tabelasi, isaretlerine uymamak.

    · 3 PUAN-Demiryolundan gecmek.

    · 3 PUAN-Uygunsuz Gecis-Emniyetsiz Serit gecisi/ihlali, Yanlis yone girmek, Duz devamli cizgili yolun cizgi solunda araba kullanmak.

    · 3 PUAN-Hayvan veya arabaya hasar verilen durumda olay yerini terketmek.

    · 3 PUAN-16 yas altindakilerin araba kemerleri ve bebek-cocuk araba koltuklari kullanilmamasi, veya kurallarina uyulmamasi.

    · 2 PUAN –Aracin hareket halindeki diger hatalar.

    · Bu suclarin ve cezalarin daha detaylari vardir, ancak bu kadari fikir vermek uzere aktarilmistir.

    · BU PUANLARIN ARABA SIGORTA PUANLARI ILE ILGISI YOKTUR.ANCAK ARABA SIGORTALARI DA OTOMATIK OLARAK DMV DEN ALDIKLARI SICILINIZDEKI BU BILGILER-SUCLAR DOGRULTUSUNDA, KENDI PUANLAMA SISTEMLERINE GORE SIGORTANIZI IPTAL EDEBILIRLER, odeyeceginiz miktari 2-3 misli birden arttirabilir, YA DA SIGORTANIZI NIHAYET ALTINDAN KALKAMAYACAGINIZ KADAR ARTTIRABILIRLER! Sigorta degistirmek ise yaramaz, tum sigorta firmalari bu bilgilere siz resmen basvurdugunuzda ulasabilmektedirler.

    Bu adreslerden ve bilgilerden yararlanacagina , BILGILERI HALKIMIZLA PAYLASACAGINA INANDIGINIZ kisi ve kurumlarla, arkadaslarinizla bu adresleri ve edineceginiz bilgileri lutfen paylasin, e-mail leyin. Ruki E-Mail: ruki@megahertz.net 24 Ocak 1999 TESEKKURLER

    Asagidaki TV, gazete sitelerinden , yukaridaki Internet sitelerinden guncel trafik, ickili /etki altinda araba kullanmak, ulkemizde icki satislarinin frenlenmesi, genclige icki satisinin onlenmesi, durdurulmasi, toplumumuzda acilen neler yapilmali, genclik ve icki-uyusturucu ile araba kullanmak, ticari arabalar ve onlemler gibi konularda toplumun tepkileri, dernekler, dayanisma gruplarinin calismalari , ozetle, baska gelismis ulkeler neler yapiyor da bu olaylari onlemege calisiyor, biz neler yapabiliriz, siz de bu internet adreslerden ve de arsivlerinden kendi adiniza arastirma yapip, gunluk gelismeleri-haberleri izlemeniz mumkun.

    http://www.cnn.com CNN TV

    http://www.cnn.com/HEALTH CNN TV Saglik sayfalari.

    http://www.pbs.org/newshour/health/ WNET Public Television-Halk Tvsi PBS Saglik Haberleri

    http://www.pbs.org/newshour/bb/health/health.html WNET PBS Arsivden Saglik konulari-Cok muhtesem.

    http://www.pbs.org/newshour/bb/science/science.html WNET PBS Bilim-tip-saglik, haberler, gunluk trafik,arsivdeki konular

    http://www.cbs2ny.com/navbar/life.html WCBS TV-“Life” bolumunde saglik gunluk TV bilgileri

    http://www.wnet.org/archive/bid/ WNET TV –Before I Die-gercek kisilerin olum hikayeleri.Vedalasma bicimleri.

    http://www.wnet.org WNET halk televizyonu-egitim agirliklidir! Mutlaka inceleyiniz

    http://www.pbs.org WNET HALK TVsi, degerli.Kar amaci gutmeyen, bagislarla ayakta duran TV.

    http://www.lifetimetv.com/health/index.html Lifetime TV-Kadinlar icin TV-saglik dahil herturlu konu.

    http://ny1.com NY1 TV- surekli haber programlari.

    http://www.discovery.com Discovery Channel Aileler-cocuklar mutlaka inceleyin.Egitici, dunyamiz,hayvanlar vs.

    http://www.abcnews.com WABC TV-Haberler.

    http://www.7online.com WABC TV-Haberler.

    http://www.abc.com WABC TV –Haberleri inceleyiniz.

    http://www.pbs.org/newshour/ WNET-PBS on-line Haberler

    http://www.pbs.org/newshour/shields&gigot/political_wrap.html Degerli haber-tartisma ikilisi-Shields ve Gigot-politika ,arsiv.

    http://www.msnbc.com WNBC TV

    http://www.cbs2.com WCBS TV “Life” e git.

    http://www.nbc.com WNBC TV

    http://www.newschannel4.com WNBC TV

    http://www.fox.com WNYW TV

    http://www.upn9.com or http://www.upn.com WWOR TV

    http://www.oprah.com/site-map.html Oprah site haritasi-gecmis, guncel tum showlar konulari.

    http://www.dateline.msnbc.com WNBC TV-Dateline gercek yasamlar, trafik,uyusturucu, saglik problemleri dahil. Tuketiciye alarm verilen konular, arastirmalar, tip konulari, toplumu yakindan ilgilendiren her konu .Amerika’da en cok seyredilen programlarin biri.

    http://www.abcnews.go.com/onair/2020/2020Index.html WABC nin cok unlu 20/20 programi-saglik, trafik, kazalar, toplumdaki etkileri dahil gercek insanlarin yasamlarindan carpici kesitler, olaylar, arastirmalar-icki/etki altinda araba kullanmak,uyusturucu,kazalar,genclik vs..Cok unlu.ABC TV nin gelirinin 20%sini temin eden program oldugu PBS haberlerinde aciklandi.

    http://www.cbs.com WCBS 60 Minutes ve Prime Time programlari cok iyidir. News magazine turunde her konuyla ilgili toplum icin arastirmalar. Ilk 4 icinde programlar.

    http://www.oprah.com Oprah Show Amerika’nin en unlu showu-aile, cocuk, genclik, kadin, trafik, uyusturucu, alkol/etki altinda olmak, ozetle toplum, aile vs ama hep egitim agirliklidir.

    http://www.nytimes.com/ The New York Times Gazete. NOT:Arsivden ertesi gun dahi olsa 2.50$ karsiligi dokuman alabilirsiniz.

    http://www.nytimes.com/circuits The New York Times-Circuits eki –her Persembe,Intenet, webler, elektronik, komputer teknoloji dahil, saglik.Ilginc web adresleri vermekte.Eski sayilari da okuyabilirsiniz.

    http://www.nytimes.com/tech The New York Times Teknoloji eki.

    http://www.newsday.com Newsday, Long Island-Queens, NY Lokal gazete

    http://www.newsday.com/ap/healthsc.htm Newsday Gazetesi haberleri arsiv linkleri-listesi.

    http://www.cybereditions.com/aldaily/ Boston Globe, Chicago Tribunes, Globe&Mail, Guardian/Observer, The Independent, Jerusalem Post, London Telegraph, Los Angeles Times, New York Times , USA Today, Washington Post Gunluk gazetelerin linkleri, tum haber servisleri, Journals ve Magazinler, Book reviews-kitap reviews,articles. Cok guzel bir site!

    http://www.dds.nl/~kidon/media-link/uspapers.shtml ABD Eyaletlere, kitalara , ulkelere, lisanlara gore yayinlanan tum gazeteler.Linkleri-yuzlerce gazete.

    http://www.dui.com/oldwhatsnew/oldwhatsnew.html Gazete, magazin, basinda DUI-ickili araba kullanma haberleri.

    http://alcoholism.miningco.com 12 Adimlik Yardim-Isimsiz

    Alkolikler Dernegi/12 step support- Alcoholic Anonymous. ALKOLIKLIK ILE ILGILI HER KONU VAR.

    http://www.med.upenn.edu/recovery/cons/checklst.html University of Pennsylvania- Psychiatry- Self test, ALKOL VE UYUSTURUCULARLA ILGILI KENDI KENDINIZE YAPABILECEGINIZ TEST.




    [1] New York’ta sehir belediyesi ve emniyet sistemi organizasyon olarak birbirine bagli.Belediye baskani Giuliani’nin cabalari neticesinde, bu onlemler emniyet ust duzey yetkililer araciligi ile alinabilmektedir.

    [2] Itiraz olayin uygulanmasina degil de ek kanunu kimin cikartmasi gerektigi hakkinda hukuki yorum.